Nyheter

Bevaringsverdige Nedre Torshov gård kan bli revet for å få plass til nye hus

På den historiske Torshov-tomta kan det komme opp mot tusen nye boliger. Planene om riving skaper sterke reaksjoner. – En omregulering til boligformål vil føre til rasering av et helt unikt område, mener aksjonsgruppe.

Marte Vike Arnesen er nærmeste nabo til tomta, og har sammen med flere andre Torshovbeboere dannet aksjonsgruppa «Bevar Torshovtoppen for fellesskapet – nei til rasering og kjempeutbygging». Sammen med Hilde Brinchmann og Line Flo kjemper hun i spissen for å få stoppet planene.

– En omregulering til boligformål vil føre til rasering av et helt unikt område, og da vil denne tomta for alltid være tapt for allmennheten.

Lipper'n

Tomta det nå kjempes om, ble solgt av kommunen til Bastia Eiendom i 2005, for 50 millioner kroner. Per i dag er tomta fremdeles regulert til offentlig formål.

torshov øvre: Gården Torshov er trolig bygd på plassen for hovet til guden Tor, og som har gitt navnet til hele området. Bak huset skimtes Lipper’n, spesialskolen som ble oppført på tunet på slutten av 1800-tallet.  FOTO: HILDE UNOSEN

Gården Torshov er trolig bygd på plassen for hovet til guden Tor, og som har gitt navnet til hele området. Bak huset skimtes Lipper’n, spesialskolen som ble oppført på tunet på slutten av 1800-tallet.  FOTO: HILDE UNOSEN

På den 45 mål store tomta ligger flere bevaringsverdige bygninger, blant annet trehus som tilhørte Torshov gård. På 1800-tallet ble gården delt i Øvre og Nedre Torshov, og Torshov skole ble oppført på tunet. Skolen var en spesialskole for barn, og het først «Anstalten for aandelig abnorme Piger». På folkemunne bare kalt Lipper'n, etter grunnlegger Johan Anton Lippestad. Her ligger også en vikinggrav, spesialskolen Lønnebakken, tre barnehager og flere hus som tidligere var asylmottak for enslige mindreårige, nå omgjort til studentboliger og hybler. Og rundt bygningene: en svær gammel eplehage.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ikke plass til trehusene

I skissetegninger som Dagsavisen har fått tilgang på, er det foreslått opp mot 1200 boenheter på tomta, herunder 800 leiligheter. Det planlegges også for skole, barnehage, studentboliger og omsorgsboliger, og de ser for seg at 2000 mennesker skal bo, jobbe og leve på Torshaug i framtida.

Grunneier Tore Solbakken i Bastia Eiendom benekter at det er planlagt så mye som 1200 boenheter, men innrømmer at det er snakk om et stort antall boliger.

– Hva konkret er det dere planlegger?

– Dette vil fremgå i plansaken som starter om noen uker. Det er snakk om en høy arealutnyttelse. Lipper'n og trevillaen på Øvre gård blir foreslått bevart, men resten av bebyggelsen rives.

– Den bevaringsverdige Nedre Torshov gård fra 1700-tallet er dermed ikke medregnet i utbyggingsplanene?

– Vi ser at de to nederste trehusene må rives for å få tilpasset de nye husene i sydenden av tomta.

– Hva med eplehagen?

– Det skal bebygges i skråningen ned mot Torshovdalen, så noen av de gamle trærne må erstattes av nye. Men det vil tvert imot bli plantet flere frukttrær enn det er i dag, og vi vil foreslå at planområdet tar med seg noe av Torshovdalen på nedsiden av gangveien. Dette vil kunne gi rom for planting av mange nye frukttrær, som bør være til bruk for allmennheten.

– Politikere i bydelen sier til Sagene avis at de går sterkt imot planene, og at prosjektet må nedskaleres. Vil du ta det til etterretning?

– Vi må få anledning til å presentere den totale planen for utbyggingen før noen bør ta stilling til om de er for eller imot. Dette skjer ved varsling om oppstart planarbeidet, sier Solbakken.

– Dette er et komplekst prosjekt, men vi er helt sikre på at prosjektet vil bli veldig godt mottatt av alle når det foreligger.

lipper'n 1900: Anstalten for aandelig abnorme Piger. Torshaug offentlige aandssvageskole. Torshov offentlige skole for evneveike. Spesialskolen har hatt forskjellige navn opp gjennom åra, men fra 1976 het skolen Torshov skole. Den ble lagt ned i 1992. FOTO: JESPER JESPERSEN/OSLO MUSEUM

Anstalten for aandelig abnorme Piger. Torshaug offentlige aandssvageskole. Torshov offentlige skole for evneveike. Spesialskolen har hatt forskjellige navn opp gjennom åra, men fra 1976 het skolen Torshov skole. Den ble lagt ned i 1992. Bildet er fra cirka 1900. FOTO: JESPER JESPERSEN/OSLO MUSEUM

Mister barnehageplasser

Marte Vike Arnesen i aksjonsgruppa lar seg ikke imponere.

– De later som de har lokalbefolkningen med seg, men det har de ikke.

Hun reagerte med sjokk og vantro da hun fikk nyss i planene.

– Planene er helt groteske. De skal ødelegge eplehagen og kaste ut barnehagene som er der, sier Vike Arnesen.

– En del av plassene blir videreført, men ikke alle. Vi mister 200 barnehageplasser i bydelsdelen Torshov i en allerede presset bydel, konstaterer Vike Arnesen. Hun forteller at hvis utbygger får det som han vil, vil det øke befolkningen med 50 prosent rundt Lilleborg skolekrets.

###

Aksjonsgruppa ønsker å frede eplehagen. Forrige søndag arrangerte de kollektiv epleslang. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Venter på omregulering

Grunneier Tore Solbakken sier at de nå har tilbudt Læringsverkstedet Torshovhagen forlengelse av dagens leiekontrakt fram til august 2022, og at de i tillegg har gitt barnehagen tilbud om midlertidige lokaler på Torshaug også under byggeperioden.

– Ved ferdig utbygd prosjekt vil det bli etablert ny kommunal/privat barnehage på tomten, sier Solbakken.

Når det gjelder den kommunale barnehagen Torshovgata, sier Solbakken at bydelen har bekreftet at de ikke ønsker forlengelse av leiekontrakten som går ut i 2020, og at det ikke er underdekning av barnehageplasser.

– Eplehagen har vi ikke sett noe poeng i å skjøtte, all den tid hele eiendommen er privat og i påvente av ny regulering.

løkka: Her var det en gang ei fotballøkke. Nå er det parkeringsplass, og målene ligger slengt i grøfta. Bak skimtes Lønnebakken skole, som er planlagt med videre, i nye lokaler.

Her var det en gang ei fotballøkke. Nå er det parkeringsplass, og målene ligger slengt i grøfta. Bak skimtes Lønnebakken skole, som er planlagt med videre, i nye lokaler. FOTO: HILDE UNOSEN

–Søppelkasse

Der det før var ei fotballbane, er det nå parkeringsplass.

– Fotballmålene ligger slengt i grøfta, og det har stått brakker her i flere år. Det er tydelig at eier ikke har noen interesse for lokalhistorien. Tomta er misligholdt og eplehagen brukt som søppelkasse, sier Marte Vike Arnesen.

Det aksjonsgruppa ønsker er at området forblir regulert til offentlige formål, at de massive utbyggingsplanene stanses, og at Oslo kommune kjøper tomta tilbake.

– Vi vil frede den gamle eplehagen og åpne tomta opp for fellesskapets glede, sier Vike Arnesen.

– At det bygges ny skole her, det er helt topp, men vi må også ta vare på den store kulturelle historiske verdien. Og ikke minst eplehagen, som er helt unik. Vi har nok betong.

Mer fra Dagsavisen