Nyheter

Bad og bedring på Sørenga

I hele fjor sommer var sjøbadet på Sørenga overfylt av solhungrige badegjester. Mange av de med funksjonshemninger opplevde imidlertid å bli satt på bassengkanten. Men i år blir det slutt på å bade «på utstilling» i algebasseng, sier Lan Marie Berg (MDG).

Da sjøbadet på Sørenga åpnet i 2015, var handikapbassenget et «inngjerdet» basseng midt i sjøbadet, hvor de med funksjonshemninger følte at de badet på utstilling.

I fjor sommer var bassenget overgrodd av alger, og ikke i bruk.

Nå blir det permanent lukket.

– Bassenget blir fysisk lukket, og vil bli brukt som en del av solplattingen, sier Magnus Nilsson i Bymiljøetaten til Dagsavisen.

Les også: Her jages badegjester vekk

Noe av de siste byråd Lan Marie Berg (MDG) gjorde før hun går ut i foreldrepermisjon, var å sykle ut til Sørenga og fortelle hva byrådet gjør med fasilitetene for de funksjonshemmede.

– Den opprinnelige løsningen var ikke god nok. Derfor kommer det en rekke tiltak framover som skal gjøre forholdene gode, sier Berg til Dagsavisen.

– Badet her på Sørenga ble mye mer populært enn jeg tror noen hadde forestilt seg. Nå har byrådet tatt grep sånn at alle kan bade på Sørenga. Sommerværet får andre ta seg av, sier Lan Marie Berg med et smil.

Saken fortsetter under bildet

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG), Magnus Nilson fra Bymiljøetaten og daglig leder i Norges handikapforbund Oslo, Jørgen Foss er godt fornøyd med planene for nytt handikapbasseng på Sørenga. FOTO: TOM VESTRENG

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG), Magnus Nilson fra Bymiljøetaten og daglig leder i Norges handikapforbund Oslo, Jørgen Foss er godt fornøyd med planene for nytt handikapbasseng på Sørenga. FOTO: TOM VESTRENG

Badebinge

Bymiljøetaten har inngått en avtale med Marinex AS om levering av en «badebinge» (16 x 5,5 meter). Dette er samme type badebinge som Bymiljøetaten har på Hvervenbukta og Solvik camping fra før, men det er her anskaffet den største utgaven som produseres.

– Bymiljøetaten har gode erfaringer fra denne type UU-løsning (universell utforming) fra de nevnte stedene, og vil derfor å etablere en tilsvarende løsning på Sørenga, sier Magnus Nilsson.

Selve bassenget blir så stort at det er mulig å holde svømmeundervisning der, og det blir åpent ut mot sjøen, slik at det er mulig å svømme utenfor bassenget.

– Dette blir ikke bare et basseng for de med funksjonshemninger. Men også et basseng for lek for barn, sier Nilsson.

I tillegg til å lukke det gamle bassenget, og bygge et nytt, vil kommunen gjøre to andre tiltak på Sørenga.

Les også: Kjemper for å få egen badeøy i Oslo sentrum

– Hele konstruksjonen på Sørenga er flytende, og det er en del tekniske utfordringer knyttet til den fysiske stengingen av det eksisterende handikapbassenget. Derfor vet vi ennå ikke eksakt når vi får den fysiske stengingen på plass, sier Nilsson og kikker ut i bassenget, hvor algeveksten nesten dekker hele bassenget.

– Det ser ikke pent ut, men vi vil sørge for at algeveksten fortløpende blir fjernet, sier han.

– Vi har også videreført løsningen med en UU-tilrettelagt atkomst ned til sandstranden og videre ut i vannet (plastmatte), samt ordningen med utlån av en flytende badestol. Bymiljøetaten har her etablert en ny permanent rampe til sandstranden. Denne rampen er allerede ferdig, sier Nilsson.

Videre arbeides det med å etablere en driftsstasjon på Sørenga som vil gi et betydelig utvidet servicetilbud til publikum.

– Det vil bli en utvidelse av toalettkapasiteten, tilrettelagte pesonalfasiliteter, garderobe- og dusjmuligheter for personer med spesielle behov samt et en bemanningsskranke/informasjonspunkt for publikum, sier han.

– Noen av disse, som toalett og garderobefasilitetene vil kunne være åpne hele året. Vi håper å få den på plass i løpet av sommeren, men det er en del avklaringer som gjenstår. Vi kan derfor ikke love eksakt når den kommer på plass, sier Nilsson.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fornøyd

Daglig leder i Norges Handikapforbund Oslo, Jørgen Foss, er storfornøyd med den nye utformingen.

– Vi er svært glade for denne løsningen. Badebingene er populære og noe som alle benytter seg. Dette vil være med på å gjøre Sørenga sjøbad til et enda bedre sted, sier Jørgen Foss til Dagsavisen.

– Vi skulle ønske at denne løsningen var på plass fra første stund. Men denne gangen har vi vært delaktige i hele prosessen. Og vi får et universelt anlegg som gjør at funksjonshemmede og alle andre kan bade på lik linje, et flunkende nytt universelt sjøbad. Nå blir vi ikke satt på «utstilling» når vi skal bade, sier han. sier han.

– Her får vi flere muligheter til å komme oss ut i vannet, enten ved rampen, eller via stranda. Det vi nå ønsker oss er slike anlegge flere steder i Oslo. De som er funksjonshemmede ønsker seg flere muligheter for å ta seg et bad, sier Foss.

Nyeste fra Dagsavisen.no: