Nyheter

Vil privatisere søpla igjen

To år etter søppelkaoset i Oslo vil Høyre igjen la private hente søpla. Det gjør Lan Marie Berg forbanna.

Bilde 1 av 5

Oslo Høyre regner med å spare 48 millioner kroner i kommunale avgifter på å sende søppeltømminga på anbud. Det framkommer av partiets alternative oslobudsjett for 2019.

– Oslo hadde konkurranse på søppelhentingen fra 1992 og fram til i fjor. Veldig mange andre kommuner og byer har det i dag, fordi det finnes mange gode aktører som kan levere tjenesten, sier finanspolitisk talsperson i Oslo Høyre, Øystein Sundelin, til Dagsavisen.

Les også: Tidligere Veireno-sjef tok ut 8,7 millioner i utbytte tross konkurs

Veireno-skandalen

Forrige gang private hentet søpla i Oslo endte det i katastrofe.

Høsten 2016 lå søppel strødd i gatene. Mange opplevde at avfallet ikke ble hentet på ukevis. Bakgrunnen var at selskapet Veireno vant anbudet om å få hente søpla i hovedstaden.

Selskapet klarte ikke levere, og fasiten kjenner vi i dag. Veireno-sjef Jonny Enger ble i Follo tingrett dømt til ett år og tre måneders fengsel for gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven.

Oslo kommune sa opp kontrakten med Veireno, og rekommunaliserte søppelhentinga. Til tross for denne historien forsvarer Høyre utspillet om å igjen la private hente søpla.

Sundelin trekker fram både pris og innovasjon som argumenter for å igjen konkurranseutsette søpla.

– I andre byer og kommuner har de avtaler som holder mål og klarer å følge opp disse. Det ble ikke gjort godt nok med Veireno-avtalen, men det er dermed ikke sagt at det ikke er mulig å få det til slik Oslo har fått til i 25 år, sier Sundelin.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kaos og arbeidsmiljøloven

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), rister på hodet over forslaget.

– Etter å ha brukt månedsvis på å rydde opp i de borgerliges søppelkaos, så blir jeg faktisk forbanna når jeg ser at de uten dikkedarer budsjetterer med å spare inn 48 millioner på renovasjon allerede fra 2019. Det er komplett useriøs budsjettering som jeg ikke ventet meg fra et parti som Høyre. Men aller mest er det respektløst overfor alle de renovatørene som har opplevd systematiske brudd på arbeidsmiljøloven, og for de innbyggerne som gjennom flere måneder med kaos ikke fikk hentet avfallet sitt, sier Berg.

Hun frykter at dersom Høyre hadde fått flertall ville resultatet igjen blitt søppelfylte gater.

– Jeg ønsker ikke å rydde opp etter et nytt kaos. Og jeg ønsker ikke en slik alvorlig situasjon for innbyggerne eller byen igjen. Heldigvis får ikke Høyre flertall for dette forslaget, sier Berg.

Les også: Arbeidstilsynet politianmelder Veireno

Oppgitt fagforening

Da søppelkrisa pågikk var Fagforbundet blant de hardeste kritikere av privat søppelhenting. Leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin sukker over at Høyre igjen vil privatisere søppelhentinga.

– Det er bedre å ha kontrollen selv. Da har du kontroll på de ansatte og økonomien, men også på beredskapen, sier han.

Les også: Veireno-skandalen: «Alle» får kritikk etter søppelkrisa i Oslo