Nyheter

Skjerpet rutinene på Rådhuset

Ap-politiker Abdullah Alsabeehg ble angrepet i et møterom på Rådhuset. – At vi blir kritisert og skjelt ut, det er vi vant til. Men dette var noe mer enn det, sier ordfører Marianne Borgen om hendelsen.

Dagsavisen avslørte onsdag en alvorlig sikkerhetshendelse på Oslo rådhus fra tidligere i høst.

En mann fikk et møte med deler av kulturkomiteen til bystyret, og gikk der til angrep på bystyremedlem Abdullah Alsabeehg (Ap) med et glass. Angrepet ble avverget, men satte en kraftig støkk i politikerne i møtet. Også fordi mannen tidligere på dagen hadde oppført seg aggressivt mot sikkerhetspersonell ved inngangen til Rådhuset.

En av personene som kunne vært i møtet, men ikke var der, var ordfører Marianne Borgen.

Marianne Borgen (SV) leder forretningsutvalget i Oslo bystyre. Hun mener de har tatt angrepet mot Abdullah Alsabeehg på alvor.

Marianne Borgen (SV) leder forretningsutvalget i Oslo bystyre. Hun mener de har tatt angrepet mot Abdullah Alsabeehg på alvor. Foto: NTB scanpix

Les også: Oslo-politiker angrepet inne på Rådhuset

Sterkt ubehagelig

– Jeg har sittet i bystyret siden 1996. Dette er den eneste episoden jeg har vært i nærheten av som folk har opplevd som så sterkt ubehagelig. At vi blir kritisert og skjelt ut, det er vi vant til. Men dette var noe mer enn det. Dette var ganske alvorlige rasistiske uttalelser og truende atferd. Da blir det noe annet, sier ordføreren til Dagsavisen.

Hun forteller at hun har snakket med alle som var involvert, hun har lest rapporten som ble laget, og også tatt opp saken i forretningsutvalget på Rådhuset.

– Dette har vi virkelig tatt på alvor. Vi har også skjerpet rutinene, sier Borgen.

– Hvordan da?

– Jeg kan ikke gå inn på våre sikkerhetsrutiner, og det er jo Rådhusets forvaltningstjeneste som har ansvaret. Men jeg opplever at vi både har og har hatt god trygghet på rådhuset, sier hun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Balanse

I gårsdagens avis rettet Høyre-politiker Geir Kvarme kritikk mot de ansvarlige for sikkerheten. Det vil ikke nødvendigvis Marianne Borgen gjøre.

– Da må han nesten komme med konkrete eksempler, sier hun.

– Det var en utrygg situasjon med en del verbale utsagn, men det var ikke noe fysisk håndgemeng. Ingen ble slått eller lagt i bakken.

– Sikkerhetsvaktene ga ikke beskjed til komiteen om at mannen hadde oppført seg aggressivt?

– Hvis det oppstår situasjoner, så skal det være tett kontakt mellom komiteen og sikkerhetsavdelingen. Vi har gode rutiner på det egentlig, sier hun.

Borgen legger til at hun ikke kjenner alle detaljer.

– Dette var en veldig trist og uheldig episode, men hovedbildet er at det er en stor grad av trygghet på Rådhuset. Vi ønsker å ha åpenhet og åpne dører inn til politikerne. Det er også en del av demokratiet, sier hun.

– Jeg skal ikke underkjenne at de opplevde det som ubehagelig og skummelt. Men jeg mener vi har tatt det på alvor, legger hun til.

Les også: Tellevik Dahl advarer mot «amerikanske tilstander»

Mer fra Dagsavisen