Nyheter

Noahs fakkeltog mot pels: 15 år i marsj for de stemmeløse

Noahs fakkeltog mot pels feier 15-årsjubileum, en innsats som krones med avvikling av pelsnæringen i Norge i 2025.

Bilde 1 av 5

Se bildeserie over!

Da det første fakkeltoget mot pels ble arrangert for 15 år siden, var det rundt 200 personer som samlet seg og gikk i tog mot Stortinget. I fjor var det over 9.000 som stilte i fakkeltog mot pels, riktignok i flere byer enn Oslo.

– Det viktigste som har skjedd på disse 15 årene er at regjeringen har lovet å avvikle pelsdyrnæringen i Norge innen 2025. Så toget i morgen blir et seierstog over at vi endelig er blitt hørt, sier Siri Martinsen i dyrerettighetsorganisasjonen NOAH.

– At det blir et seierstog betyr ikke at vi slutter å mobilisere, fordi det er viktig å vise ved et eventuelt regjeringsskifte at tida er ute for pels, slik at de ikke prøver å forsinke prosessen, selv om både Arbeiderpartiet og SV har lovt tidligere å stå på dyrenes side i denne saken, sier Martinsen.

Rask avvikling

Arbeidet med avvikling er nå på gang i Landbruks- og matdepartementet, og innen utgangen av 2018 skal den økonomiske avviklingsordningen for pelsfarmene være klar. Men på NOAHs hjemmesider kan vi lese at de ikke vil slutte å kjempe før burene er tomme og at Norge også forbyr import av pels.

– Ikke minst ønsker vi å få til en så rask avvikling av næringen som mulig. 7 år er lenge for dyrene som lever i bur, sier Martinsen til Dagsavisen.

Les også: Niels Christian Geelmuyden: – Pels er en uting

Tiden ute

De siste par årene har mange betydelige aktører i internasjonal motebransje som Burberry, Versace og Gucci gått ut med at de ønsker å kutte bruk av ekte pels.

– I tillegg har det skjedd en utvidet motstand i andre deler av samfunnet, blant annet blant politikere fra både høyre- og venstresiden, når det gjelder bruk av dyr til pelsproduksjon. Resultatet er at parti etter parti har gått inn for å avvikle pelsdyrnæringen i Norge og det syns vi er gledelig, sier Martinsen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

McCartney troverdig

– Men tror du noe på at kommersielle luksusprodusenter kommer til å overholde det de lover om å bli pelsfrie?

– Noen designere, som Stella McCartney, som hele tida har valgt å produsere etisk, har stor troverdighet. Når det gjelder de andre er det vanskelig å spekulere hvor mye som er omtanke for dyr og hvor mye som handler om salgstall. Men de skjønner nok at tida for pels er ute fordi de merker at luksusprodukter basert på dyrs lidelser er i strid med dagens forbrukernes etiske oppfatning, sier Martinsen.

Skandinavia viktig

NOAHs fakkeltog er Europas største markering for pelsdyr, og mobiliseringen er viktig. For internasjonal motebransje har Skandinavia også vært storleverandører av pels. Spesielt Saga Furs i Finland har vært særlig aktive i sin markedsføring av pels, og har blant annet sponset unge designere med opplæring for å få dem til å bruke pels som materiale i sine kolleksjoner. Både i Sverige og Danmark har man avviklet revefarming, mens Nederland innførte forbud mot mink nylig på tross av stor produksjon.

– Pelsprodusentene har vært meget aggressive i sin markedsføring, blant annet ved å kle opp kjendiser og medlemmer av kongefamilien i pels, og bruke dem som levende reklameplakater for pels. At nettopp Skandinavia nå etter hvert får pelsforbud er et viktig signal utad til verden, sier Siri Martinsen.

Fikk du med deg denne? Gucci blir pelsfrie. – Pels er ikke lenger på moten

Kjendiseffekt

Det har ikke skortet på kjendiser, politikere og kulturpersonligheter som har villet stille opp for pelsdyrene i NOAHs fakkeltog. Appellantene i år inkluderer Hanne Kristin Rohde, Kristin Gjelsvik og statssekretær Sveinung Rotevatn. Tidligere appellanter er Viktoria Winge, Unni Lindell, Hadja Tajik, Heikki Holmås, Lise Myhre, og designerne Fam Irvoll og Kjell Nordström.

– At profilerte personer velger å gi de stemmeløse sin stemme er enormt viktig og bidrar til å inspirere andre til å stå på for dyrs rettigheter, sier Martinsen.

Det 15. toget går fra Youngstorget lørdag 27. oktober klokka 16.30.

Nyeste fra Dagsavisen.no: