Nyheter

Ble stengt – fikk likevel vaffelsuksess

Jonathan Larsson (25) gikk fra å selge vafler ut av soveromsvinduet til å drive vaffelsjappekjeden Haralds Vaffel. Nå arrangerer han også en egen vaffel- og musikkfestival.

Vaffellukta brer seg ut i Torggata hvor et av gatas nyeste butikktilskudd trekker til seg mange av menneskene på byvandring i sommervarmen. På skiltene utenfor Haralds Vaffel konstateres det enkle faktum: «Alle el$ker vafler». Bak disken står den svenske vaffelsjappe-gründeren og serverer sultne nordmenn alt fra tradisjonelle vafler til veganske, og vafler med bacon og blåmuggost. Noe for enhver smak.

Les også: Soppekspert spår topp soppår

Gratis

At vafler skulle dominere Larssons hverdag i så stor grad var ikke akkurat planlagt og tilrettelagt.

– Alt dette er utrolig spontant. Det utviklet seg veldig naturlig fra at jeg bare lagde vafler til noen venner, til at den vennekretsen bare har vokst og blitt større, sier Larsson.

18. august er det duket for Haralds Vaffel sin musikkfestival i Gamlebyen som er «mæd gratis», for å sitere informasjonsteksten på Facebook-arrangementet.

– Festivalen er en viktig del av markedsføringen til vaffelsjappen. Det er også noe jeg synes er kjempegøy og noe jeg vil satse mer på. Jeg får heldigvis god hjelp fra venner med å arrangere festivalen og til å booke artister.

Line-up-en de siste årene har vært utelukkende hiphop-artister. På scenen i år kan du se unge, spirende rapartister som Pasha og Emile the Duke. Larsson forteller at han etter hvert håper på litt bredere sjangerspekter blant artistene og ikke bare rapmusikk.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Gir tilbake

Det virker som det å sjonglere flere ting i luften er noe han er vant til. Å bli intervjuet, steke vaffel til journalisten og samtidig ekspedere kunder i butikken mestrer han elegant. Han forteller entusiastisk om oppmøtet på festivalen i fjor:

– Da var det opp mot 700 personer på festivalen, som er dødsbra, sier han i det han serverer en rykende fersk vaffel med en god klæsj smeltende Nutella på.

– Jeg vil at festivalen skal være gratis for å gi noe tilbake til de som har gitt denne butikken så mye, rett og slett. Det er til festivalen det meste av overskuddet går, for å si det sånn. Alt for å få til et godt kulturtilbud til folket i Oslo, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

BRA OPPMØTE: I fjor var det opp mot 700 personer som møtte opp for å nyte musikk og vafler. FOTO: ORTENHEIM PHOTOGRAPHY

I fjor var det opp mot 700 personer som møtte opp for å nyte musikk og vafler. Foto: Ortenheim Photography

Mattilsynet

Vaffelsuksessen startet på Larssons eget soverom i 2014. Det var da Mattilsynet stengte vaffelluka på dagen at han merket den store etterspørselen og populariteten. En artikkel i Aftenposten om nedleggelsen førte til enorm interesse. Videre åpnet han også butikk på Grünerløkka, men flyttet etter hvert til Torggata der han har lokalet i dag.

– Jeg promoterte meg med å bli stengt av Mattilsynet. Det var en genistrek, sier Larsson.

Hva Mattilsynet slo ned på er ifølge Larsson helt klart.

– Alt var galt. Jeg visste ikke noen ting om det å lage mat til folk, ler han.

Mattilsynets regler skremte ikke folk fra å besøke vaffelsjappa. På gjenåpningen var køen lengre enn noen gang.

Saken fortsetter under bildet.

Jonathan Larsson startet med å selge vafler ut av soveromsvinduet sitt i Gamlebyen. I dag driver han vaffelsjappa i egne lokaler i Torggata og arrangerer egen musikkfestival.

Jonathan Larsson startet med å selge vafler ut av soveromsvinduet sitt i Gamlebyen. I dag driver han vaffelsjappa i egne lokaler i Torggata og arrangerer egen musikkfestival. Foto: Jørgen Kvalsvik

Les også: Alt om Øya 2018

Ren egosentrisme

Hvordan landets kanskje mest tradisjonsrike matrett og hiphop henger sammen, er noe Larsson mener er et enkelt regnestykke.

– Det er jo en uslåelig kombinasjon. Det er egentlig enkelt og greit bare to ting jeg liker, så jeg gjør det bare for min egen skyld. Ren egosentrisme.

– Er artistene på festivalen også kun de du liker da, eller?

– Ja selvfølgelig, svarer Larsson.

Les også: For Edvard slapp den ekle følelse allerede første kvelden. Nå gruer han seg til det hele er over. (Dagsavisen+)

Suksess

Om man ser på suksessen Haralds Vaffel har hatt, kan man si Larsson har lykkes i å gjøre vafler til noe kult og har mestret å etablere seg i Oslos hippe kulturmarked. Men han lar seg ikke lett smigre av å bli omtalt som nyskapende.

– Det er mange som har solgt vafler før meg, det er bare det at jeg gjør det bedre, forteller han.

– Hva er det som gjør at du får det til?

– Fordi jeg er 25 år gammel og synes det er gøy. De fleste andre som selger vafler er over 50 år og synes ikke det er gøy. Stor forskjell.

Larsson ser lyst på framtidsutsiktene for Haralds Vaffel og ønsker å åpne flere butikker så fort det lar seg gjøre.

UNGE LOVENDE: Larsson booker de artistene han selv liker. Her opptrer Sebastian Zalo og Yung Smul under fjorårets festival. FOTO: ORTENHEIM PHOTOGRAPHY

Larsson booker de artistene han selv liker. Her opptrer Sebastian Zalo og Yung Smul under fjorårets festival. Foto: Ortenheim Photography

Mer fra Dagsavisen