Nyheter

Millionbesøk på Oslo-øyer

Når sommeren en gang er over, vil langt over en million passasjerer ha tatt båtene ut til en av øyene i indre Oslofjord.

Allerede i neste uke kan Ruter runde en million passasjerer på øybåtene, som går til Hovedøya, Gressholmen, Nakholmen, Bleikøya og Langøyene i Indre Oslofjord.

Les også: – Hovedøya tåler ikke mer

Strømmer til øyene

For dem som liker sol og varme har sommeren vært spesiell og lang. Helt siden midten av mai har solen stått høyt på himmelen, og temperaturen har ligget i ro helt opp på 30-tallet.

Det har fått folk til å strømme til øyene.

– I sommermånedene mai, juni og juli reiste 814.489 passasjerer til øyene i Oslofjorden. Å reise til øyene i Oslofjorden er populært, og allerede etter juli nå er rekorden for hele 2017 overgått. Totalt har vi hatt over 900.000 passasjerer i løpet av årets første sju måneder. Til sammenligning var 2017 et rekordår også, da hadde vi totalt ca. 846.000 påstigninger, sier pressevakt Cathrine Myhren i Ruter.

Fram til 29. juli hadde 908.468 passasjerer reist med øybåtene.

– Oslo-Fergene er operatør, og mannskapet har gjort en stor innsats med mange ekstraavganger, sier Cathrine Myhren.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!

Flyttet

For tre år siden flyttet øybåtene fra mer perifere Vippetangen til Aker Brygge, noe som ga en skikkelig oppsving i antall passasjerer.

Ikke minst på grunn av tilgjengeligheten, og mange har tatt seg en spontan øytur når de først var på Aker Brygge, forteller Myhren.

– Flyttingen av Oslo-Fergenes anløpssted fra Vippetangen til Rådhuset/Aker Brygge våren 2015 førte til at det ble flere avganger og passasjerene strømmet til, sier hun.

– Vi har mange lojale passasjer som bruker båtene ofte. men også barnehager, besteforeldre med barnebarn, voksne og ungdommer som drar ut. Øyene ligger i Ruters sone én, så det er de rimeligste billettene man trenger, sier Myhren til Dagsavisen.

Les også: Legger kabel til Hovedøya

Lange køer

Flyttingen og været kombinert har bidratt til den lystige passasjerstatistikken, opplyser Myhren.

– I fjor reiste nesten 850.000 personer med Oslo-ferjene. Været har mye å si for hvor mange passasjerer som reiser med øybåtene. Sommerværet i 2018 har lokket rekordmange ut til øyene, fortsetter hun.

Alle øyene blir besøkt, og den mest populære øya målt i antall av- og påstigninger er Hovedøya.

På enkelte dager, særlig i helgene, har det vært lange køer for å komme med på ferjene.

– Når det er mange reisende settes det inn ekstra kapasitet ved behov. Og det har det nesten vært daglig i sommer, sier Myhren.

Øybåtene er et helårstilbud, og mange besøker øyene også når snøen har lagt seg.

– Øyene er en perle også om vinteren. Så hvorfor ikke bli med på en rundtur til alle øyene, sier Cathrine Myhren.

Les også: Ingrid (85): Moren og faren min møttes her. Jeg møtte mannen min her - og sønnen min møtte kona si. (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen