Nyheter

– Hovedøya tåler ikke mer

En ekstremt varm og tørr sommer har fått folk til å valfarte til øyene i Indre Oslofjord. Men rekordbesøket setter sine spor.

Bilde 1 av 5

Ruter kan melde om at nær en million mennesker har tatt øybåtene som går til øyene i Indre Oslofjord.

Alle øyene blir besøkt, og den mest populære øya målt i antall av- og påstigninger er Hovedøya. Deretter er det Langøyene og Gressholmen, og så de andre øyene.

Les også: I ruinene etter Sigurd Jorsalfare

Sårbar natur

Men alle de besøkende sliter på en fra før sårbar natur.

– Vi merker veldig trykket som har vært. Særlig på Hovedøya, hvor det har vært flest besøkende. Men det har vært veldig mange besøkende på alle øyene, sier øy- og naturoppsynsleder i maritim enhet i Bymiljøetaten, Fredrik Helverschou, til Dagsavisen.

– Antall besøkende, kombinert med den svært tørre sommeren, gjør at naturen sliter. Stiene som er der blir mye bredere og det blir mange nye stier. Hovedøya har svært mange sjeldne planter og et veldig tynt jordsmonn. Det gjør at det slites enda fortere, sier han, og viser rundt på øya.

– Den stien her har kommet i sommer, sier han og peker på en ny sti, hvor vegetasjonen er helt nedtråkket.

Det vil ta flere år om det i hele tatt lar seg reparere.

Les også: Kunst og idyll

Ruiner

På vår rundtur peker han ut flere stier som har kommet nå i sommer. Som et resultat av at folk velger andre veier enn de vanlige veiene og stiene på øya.

Hovedøya er på 469 mål, og ble kjøpt av Oslo kommune i 1952 for fire millioner kroner. Øya forvaltes av Bymiljøetaten og store deler av den er fredet etter kulturminneloven.

På øya ligger også ruinene av et Cistercienserkloster. Hovedøya kloster ble grunnlagt i 1147 av abbed Philippus fra Kirkstead i Lincolnshire, etter en anmodning fra oslobispen Viljam, og det finnes også rester av et skipsverft fra 1600-tallet på øya.

Nå er oppsynsmannen spent på hva den varme og tørre sommeren vil ha å si for framtida.

– Vi er spent på hvordan naturen henter seg inn etter en slik sommer som vi har hatt i år. Det skal lite til før det blir sår. Er det noen som sitter på et pledd et par timer, blir det fort merker i det tørre gresset. Og bretter man ut et pledd i gresset en hel dag, blir det merker som ikke går bort denne sommeren, sier han, og viser oss en flekk med tydelige teppespor.

Saken fortsetter under bildet.

Hovedøya er den mest besøkte øya i indre Oslofjord.

Hovedøya er den mest besøkte øya i indre Oslofjord. Foto. Siri Øverland Eriksen

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

«Bank i brygga»

– Heldigvis, «bank i brygga», har vi ikke hatt noen skogbrann på øyene i sommer. Men vi slutter ikke å forundre oss over at folk fortsatt bruker engangsgriller og tenner opp bål. Vi ser stadig svimerker etter griller, sier han. Men han berømmer folk for å være flinke til å kaste søpla dit det skal.

– Selvfølgelig blir det mye avfall når så mange mennesker drar ut til øyene, men generelt sett er folk flinke, sier Helverschou.

Les også: Legger kabel til Hovedøya

Overnatter tross forbud

Det er forbudt å overnatte på Hovedøya, men mange lar seg likevel friste.

– Særlig er det populært å overnatte i hengekøye. Kommer vi over noen, ber vi dem om å finne en måte å komme over til fastlandet på. Og de fleste greier det, selv om siste ferje er gått. Jeg skjønner godt at det er lett å glemme tida når man en lys og varm sommerkveld koser seg med reker og vin på øya, sier han med et smil.

Et annet problem er at mange, særlig barn, klatrer på klosterruinene.

– Det er ikke lov, først og fremst av sikkerhetsmessige årsaker. Steiner kan løsne og gjøre stor skade. Så her må foreldre og andre ta ansvar, sier han.

De fleste steder på toppen av ruinene, er vegetasjonen helt nedtråkket.

– Daglig går vi rundt og plukker opp stein som er løsnet. Og til tross for flere skilt hvor det står at det ikke er lov å klatre, ser det ut til at mange ikke bryr seg, sier han litt oppgitt.

Bymiljøetaten ønsker ikke forbud for besøkende.

– Begrensninger er det i antall ferjer som går ut over til øyene. Vi ønsker å ta vare på øya, men også legge til rette for besøkende, sier Fredrik Helverschou.

– I år har vi fått et nytt og lenge etterspurt toalettanlegg ved brygga. Det vil også bli lagt ut vann og kloakkrør ut til øyene, sier han.

Les også: De er de eneste fastboende på Hovedøya

Håper på Langøyene

Øyene i Indre Oslofjord ligger under byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG). Hun sier dette om belastningen av øyene:

– Vi er heldige som har flotte øyer i fjorden, som er tilgjengelige for alle. Bymiljøetaten gjør løpende, faglige vurderinger av vern av øyene, så de blir godt passet på. Alle må bruke fornuft og ta hensyn til folk og natur når de er på øyene, sier hun til Dagsavisen.

Oslo bystyre har bevilget 304 millioner kroner for å utbedre forholdene på Langøyene. Dette arbeidet vil pågå fra høsten 2019 til våren 2021.

– Håpet er at Langøyene med tida kan ta over mer av trykket fra Hovedøya. At Langøyene blir stedet for telting, turer og rekreasjon, mens Hovedøya blir et mer kulturelt sted, sier oppsynsmannen.

Som ikke har tro på å legge om ferjerutene, og legge Hovedøya som siste ankomststed.

– Da får jeg mye mer tidkrevende reisevei til jobb, sier han med et smil.

Les også: En penis i damegarderoben

Mer fra Dagsavisen