Nyheter

Bedre å fikse og leie enn å eie

Det må en revolusjon til for å endre klesbransjen. Og den er begynt hos en butikk på Kronprinsesse Märthas plass.

Tekstilindustrien er en miljøversting som må være forberedt på enorme omveltninger. Først og fremst må forbruket ned, hevder ekspertene. Hos Bergans of Norway tilbyr de en rekke sirkulære tjenester, og denne uka rigget de til med redesign-workshop og egen systue i sin flagshipstore i Oslo.

– I Oslo er vi i ferd med å utarbeide en forbruksstrategi for å hjelpe folk til å forbruke mindre og smartere. Men så er vi også helt avhengige av at næringslivet og handelsstanden bidrar – ikke bare gjennom å skape produkter som varer lenge, men også ved å hjelpe oss å reparere eller selge brukt, sier byråd Lan Marie Nguyen Berg, som tok turen innom for å få reparert glidelåsen i turjakka.

– Denne kjøpte jeg for mange år siden, men den har ligget i boden en god stund. Nå håper jeg at jeg skal få reparert den, sier Berg til Dagsavisen.

Les også: Slik vil SV komme plastprofitørene til livs

Redesign

Bergans of Norway har hatt egen systue og tilbud om reparasjoner i flere år. Men en undersøkelse blant kundene viste at selv om 71 prosent hadde behov for reparasjon av produkter eller klær, var det bare 21 prosent som  gjorde det. I tillegg til å få klærne reparert tilbyr de også leie av turutstyr, bruktavdeling og redesignede produkter. Som for eksempel en liten rar og rund, rosa bag som fanger byrådens blikk.

– Hva er dette? under Berg og får fort forklart at jo, dette er en bag til fotballen.

Miljøbyråd Lan Marie Berg (t.v.) og bærekraftutvikler Yngvill Ofstad i Bergans. Foto: Mimsy Møller 

– Jeg må innrømme at jeg er en av de 71 prosentene som trenger å få reparert noe, men også en av de 21 prosentene som ikke får gjort det fordi jeg ikke vet hvordan, sier Lan Marie Nguyen Berg.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hele syklusen

Tekstilindustrien er den tredje største industrien i verden, og en av de mest forurensende. Mest utfordrende er selve produksjonen med utslipp av klimagasser, miljøgifter og bruk av store mengder vann.

– Om vi har som mål å være mest mulig bærekraftige, må vi følge hele livssyklusen til produktene. Vi har lenge hatt en kultur for å tenke bakover i verdikjeden, alt fra materialvalg, kjemikalievalg og alt som kreves for å få varen ut til forbruker, men vi må også følge produktene videre, helt til endestasjonen, for å få et best mulig miljøregnskap, sier Yngvill Ofstad som er bærekraftutvikler hos Bergans.

– Vi lever av naturen og av å selge klær som skal brukes i naturen. Derfor er vi også opptatte av å selge produkter som skal ha et langt liv, sier Ofstad.

Les også: – Alle skjønner at det er noe galt når det er billigere å kjøpe ny vaskemasking enn å reparere

Leie er bra

På en knapp halvtime er glidelåsen til byråden skiftet og Berg kan ta jakken i bruk igjen.

– Denne kjøpte jeg for mange år siden, men den har ligget i boden en god stund. Nå håper jeg at jeg skal få reparert den, sier Lan Marie Berg om turjakka som fikk ny glidelås i systua til Bergans. Foto: Mimsy Møller

– Oslo er europeisk miljøhovedstad neste år – og da er det særlig viktig at handelsstanden i Oslo kommer med denne typen tiltak. Det begynner å bli mange butikker som tilbyr alt fra brukte klær og bytteordninger. Jeg handler mye på en bruktbutikk der jeg kan komme og bytte inn klærne etter en stund. Det er helt genialt og veldig enkelt. De liker jo det jeg har kjøpt allerede, så det er aldri noe problem å bytte til noe annet. Så slipper jeg også å kjøpe mye nye klær. Vi som bor i byen har heller ikke verdens største plass, så det å leie – for eksempel en diger tursekk – passer veldig bra. Så slipper den å stå og støve i boden, sier Berg.

Les også: Disse byene kan gå tom for drikkevann (DA+)

Dette er de mest populære utleie- og bruktbutikkene i Oslo

Uff Vintage Heaven
– driver bruktbutikk og tøyinnsamling.
Prinsens gate 2 b

Fretex
– Frelsesarmeens bruktbutikker.
Flere butikker i Oslo, blant annet Grønland Torg, Ullevålsveien 12 og Universitetsgata 20

Frøken Dianas Salonger
– fysisk butikk på Grünerløkka og nett-
butikk. Fokus på fashion og stil.
Markveien 56

Velouria Vintage
– secondhand-klesbutikk på Grünerløkka. Her kan du finne designerperler.
Thorvald Meyersgate 34

Vollebekk fabrikker
– grønn gründervirksomhet innen gjenbruk og reparasjon.
Brobekkveien 54

Pipaluk Løve
– konseptbutikk for klær, kunst og assesoirer.
Eilert Sundtsgate 18

Fjong
– klesdelingsplattform for utleie av klær og vesker.
Drammensveien 72

Mer fra Dagsavisen