Nyheter

Disse kirkene kan bli nedlagt

Ni oslokirker kan ofres i Kirkelig fellesråds forsøk på å spare 10 millioner i året.

Penger skal spares og da foreslås det å legge ned kirker.

Styringsgruppen for kirkebruksplanen foreslår nå å legge ned følgende kirker:

Bakkehaugen, Sofienberg, Lilleborg, Iladalen, Klemetsrud, Stovner, Ellingsrud, Romsås og Østre Aker.

Gruppen foreslår også at leieavtalen med Lovisenberg kirke opphører.

Det kommer fram i forslaget til kirkebruksplan som ble offentliggjort tirsdag kveld.

Dette er likevel ikke like ille som mange fryktet, etter at den valgte­ kirkerådslederen Jørn Lemvik i fjor høst antydet at det var behov for å legge ned et «tosifret» antall kirker for å få økonomien til å gå rundt.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

–  Et hardt slag

Kirkeverge Robert Wright, den øverste administrative lederen i Oslos kirkelige fellesråd er forberedt på sterke reaksjoner.

– Det er klart at det er et hardt slag for noen. Det gjør sikkert forferdelig vondt og noen kommer til å sove dårlig i natt. Men nå skal vi gå i gang med å gjøre dette på en konstruktiv måte, sier kirkevergen.

Han trekker samtidig fram at forslaget ikke kan ha kommet uventet på noen.

– Vår dårlige økonomi er ikke noe nytt. Vi har et stort underskudd som vi må hanke inn på en eller annen måte og vi må gjøre dette for å komme i balanse, sier Wright.

Han tror menighetene vil komme over sjokket.

– I dag vil mange si at dette er sørgelig, men alle virksomheter må tenke gjennom hvordan de bruker ressursene sine, og gjøre endringer hvis man ser at noe ikke fungerer, sier Wright.

Det er langt fra tilfeldig hvilke kirker som havnet på lista med forslag om nedleggelser. Kirkevergen kan fortelle at mye data ligger bak forslagene.

– Prosjektgruppa har sett på aktivitet i meningheten, hvilke kirker som ligger dårlig til i forhold til befolkning, parkeringsplasser også videre. Og til sist er det også en subjektiv vurdering. Så det er ikke noe lotto det her, sier han.

«Uforsvarlig»

Forslagene om nedleggelse er altså et forsøk på å få grep om kirkens stramme økonomiske situasjon. Kirkelig fellesråd i Oslo har gått med underskudd flere år på rad, og kommer i år til å være på mellom 5 og 9 millioner.

– Vi må spare minst 10 millioner i året, sier Wright.

Det finnes i dag mer en 60 kirker i Oslo og Wright har tidligere uttalt at det er uforsvarlig å opprettholde driften i alle.

Les også: Kraftig nedgang i utmeldinger fra Den norske kirke

Det er ennå ikke avgjort om de nevnte kirkene faktisk blir lagt ned. Forslaget skal ut på høring før en beslutning tas. Fristen for høringssvar blir i oktober, og endelig vedtak fattes i desember.

Lista med forslag er en del av en rapport om hvordan prosjektgruppen for kirkebruksplanen mener Den norske kirke i Oslo skal bruke pengene sine.

Les også: Forsøkte å kjøpe en korsfestet Sylvi Listhaug