Nyheter

Nå er det slutt på Oslo-støtte til solcellepaneler

Nesten ingen legger solceller på hovedstadens tak lenger. Grunnen: Folk frykter å gjøre en dårlig deal.

Bilde 1 av 2

– Markedet er stoppet helt opp.

Det forteller Andreas Thorsheim. Han er sjef i solcelle-selskapet Otovo, som installerer solcellepaneler i hele Norge. Ja, unntatt i Oslo, da. For her har kommunens støtte til solcelle-installasjoner kommet til en full stans.

Oslo kommune har nemlig hatt en veldig god støtteordning. Hele 30 prosent av utgiftene til nye solcellepaneler har vært dekket av kommunen. Men ordningen har vært basert på «først til mølla»-prinsippet. Og nå er det ikke noe mel igjen å hente.

Les også: Utnytt Oslo-sola!

På vent

– Ordningen har vært veldig god når den har vært der, men veldig kontraproduktiv når den ikke har vært der, sier Thorsheim.

– Folk tror de kan få 30 prosent rabatt bare de venter litt. I mellomtiden stopper markedet helt opp, ingen vil være han som kjøper akkurat i det øyeblikket hvor du ikke får en god deal, sier han.

Nå forteller Thorsheim at kundene sitter på gjerdet mens de venter på at kommunens ordning skal starte opp igjen, etter at den gikk «tom» i september.

Men overfor Dagsavisen bekrefter nå Klimaetaten i Oslo kommune at ordningen er ferdig, og ikke skal starte opp igjen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Starter ikke opp igjen

Samtidig har Enova en statlig støtteordning som gir refusjon i hele Norge. Men siden Oslo har hatt en bedre ordning, har folk ventet på den i stedet for å søke Enova.

– Det er bedre å ha en god ordning som er der hver eneste dag, enn en superdeal som kommer og går, sier Andreas Thorsheim.

Har gitt 12 mill.

Han presiserer at han ikke er kritisk til kommunen. Da Oslo-ordningen kom, mens Guri Melby var miljøbyråd, fantes ikke Enova-støtten.

– Vi takker for etappen kommunen har løpt. Men nå er det kanskje bedre om de bruker penger på en ny front, sier han.

Klimaetaten har gjennom 243 tilsagn gitt totalt 12 millioner i støtte til private solcelleanlegg i Oslo.

Les også: Bygger smart for barna

Byråden: – Suksesshistorie

Oslo kommune ønsker at flere private installerer solceller på boliger og borettslag, opplyser byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG)

– Kommunen har gitt økonomisk støtte til dette i flere år, og det har vært en suksesshistorie: så langt er det etablert 90 solcelleanlegg med en samlet effekt på 452.000 kWh i året, skriver hun i en epost til Dagsavisen.

Den kommunale potten til solceller var opprinnelig 4 millioner kroner, men har ifølge byrådet gjennom de siste tre årene økt til totalt 12 millioner.

– Mye har skjedd i solcelle-markedet på disse tre årene. Teknologien har gått framover og prisene har gått ned. Det har blitt større etterspørsel og derfor flere aktører i markedet, skriver Berg.

– Ordningen ble startet opp fordi kommunen ønsket å dra i gang markedet for solceller og gjøre strøm fra eget tak kjent for folk i Oslo. Det har vi lykkes med. Vi har avsluttet den kommunale ordningen fordi Oslofolk kan søke støtte fra statlige Enova til å installere solceller. Hos Enova kan man få inntil 28 000 kroner. Jeg håper at flest mulig benytter seg av denne muligheten. De som vurderer kjøp av solceller kan sjekke Oslos kommunes solkart som viser potensialet for solenergi på hvert eneste bygg i Oslo. Jeg er glad for at Enova har valgt å følge Oslo kommunes eksempel og gi støtte, slik vi også så med støtte til utfasing av oljefyr. Når det er mulig å søke gjennom Enova er det ikke lenger naturlig at Oslo kommune har en egen støtteordning, avsltter hun.

Mer fra Dagsavisen