Nyheter

Byrådet river Tøyenbadet

Etter årevis med oppussingsforsøk er det over og ut for Tøyenbadet.

På tross av mange forsøk på oppussing er ikke Tøyenbadet bra nok. Derfor blir det nytt bad, muligens med flerbrukshall.

– Vi veit at indre by er det området i Oslo med dårligst dekning når det gjelder idrettsanlegg. Det er et kjempestort behov for en permanent hall, sier Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo. Hun vil bygge ny flerbrukshall – inni det nye Tøyenbadet.

Dårlig utnyttet

I bydel Gamle Oslo er det 1523 barn og unge per såkalt hallflate. Med tre nye haller vil byråden ned til 969 per hallflate i 2018.

– Vi skal uansett bygge et nytt Tøyenbad. Det gamle er i så dårlig stand, sier Hansen. Tilsynsanalyser forteller at det ikke er mulig å gjenbruke hele eller deler av bygget. Byrådet har bestilt forprosjekt på det nye Tøyenbadet, der det skal undersøkes om det er mulig å få plass til en flerbrukshall og hvor mye det koster.

– Problemet med Tøyenbadet i dag er ikke at det er for få kvadratmeter, men at de er dårlig brukt. Vi trenger ikke å ta mer av parken, vi må utnytte den plassen vi har. Når du kommer inn på Tøyenbadet er det veldig mye korridor, det er dårlig utnyttelse av plassen. Det går fint å bygge på samme reguleringsareal, for vi gjør det på 2017-måten, sier hun.

Likevel setter byråden en klar grense. Det blir ikke flerbrukshall i Tøyenbadet hvis det blir for vanskelig eller dyrt.

– Vi bygger ikke der for enhver pris.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Midlertidig

Mens vi venter på nytt Tøyenbad, muligens med flerbrukshall, blir det midlertidig hall på Sirkustomta, like ved Munchmuseet. Der har Naturhistorisk museum planlagt et veksthus som en del av Botanisk hage. Hansen avviser at det blir konflikt mellom veksthuset og flerbrukshallen.

– Jeg har ikke lyst til å ta noe av Tøyenparken, og vi vet at det er dumt å ha et høyt bygg ved siden av veksthuset. Den midlertidige hallen må ned før veksthuset er klart, så det ikke skygger, sier hun.

Noen steder står midlertidige bygg i 20 år. Flerbrukshallen på Sirkustomta skal ikke bli sånn, lover Hansen.

– Det skal være midlertidig på ekte.

Les også: Grünerløkka sykehjem legges ned

Urealistisk

Oslo mangler 500 idrettsanlegg for å ha halldekning på nivå med gjennomsnittet i Norge. Hansen mener de tre planlagte flerbrukshallene i bydel Gamle Oslo er en god start på arbeidet for bedre halldekning.

– Det er urealistisk at vi får til 500 haller på fire år, men vi ser et taktskifte, sier hun.