Nyheter

Selvberget takbonde midt i byen

PÅ TOPPEN: Takhagen til Veslemøy Lode har gjort henne og familien selvforsynt med grønnsaker og bær.

Bilde 1 av 5

Bønder i byen: Oslo er inne i en grønn tidsalder, og det blir ikke mer kortreist enn å dyrke sin egen mat. Men i en hovedstad som vokser er plassmangel en utfordring. Heldigvis er oslofolk kreative og initiativrike. I denne serien møter vi folk som på ulike vis lever «bondelivet» i byen.

På toppen av boligblokka på Vålerenga i Oslo har Veslemøy Lode skapt sitt paradis på jord: en stor, frodig takhage med nytte- og prydvekster i skjønn forening.

– Jeg startet med en liten krydderkasse på balkongen og det utviklet seg gradvis. Å kunne gå ut hit og plukke alle ingredienser til en frisk salat, det er målet, sier Veslemøy Lode.

Hun forteller at sønnene Jesper (4) og Rasmus (3) har hatt tomatplantene i vinduskarmen helt siden februar og nærmest har fått et personlig forhold til vekstene.

– De elsker å være med, det er koselig at de kan komme opp hit og spise og kose seg med selvplukkede bær og sukkererter.

Da familien kjøpte leiligheten på Vålerenga var den store takterrassen et ekstra pluss, men de hadde ikke tenkt så langt som at de skulle kunne ha et grønt tak.

– Mannen min, som er utdannet siviløkonom, sa at vi nok kunne regne ut en relativt høy stykkpris på besøkene vi kom til å gjøre her oppe. Så jeg tenkte at vi måtte skaffe oss noe grønt her, noen prosjekter som gjør at vi har lyst til å komme opp hit. Nå bruker vi dette området masse, så jeg tror nok at stykkpris per besøk har gått radikalt ned, smiler Veslemøy Lode.

Tidligere saker om Bønder i byen:

Fem høns i hagen og to i fryser’n

Luksusbøndene innenfor ring 2

Biene svermer på byens tak

Ikke planlagt

Hun hadde lenge irritert seg over priser og utvalg av grønnsaker og friske kryddervekster i dagligvarekjedene.

– Der koster de fort 30–40 kroner stykket, er masseproduserte og umulige å holde i live, så du ender med å kaste halvparten. Dyrker du selv har du alltid friske råvarer. Start gjerne med en liten kasse i vinduskarmen og lær det du trenger å lære, og så kan du ekspandere etter hvert. Det er veldig kos. Og ikke mye jobb, sier Lode, som benytter seg av byttemarkeder i Botanisk hage og Nabolagshager, som er Oslos urbane senter for dyrking og byøkologi.

Romanosalat

Drivhuset i hjørnet er 40-årsgave fra mamma, og Veslemøy Lodes store stolthet. Det bugner av vekster: tomater, sukkererter, squash og brokkoli – sistnevnte er årets store prosjekt. Poteter, gulrøtter og blåbær dyrker hun i spann.

– I år er avlingen så god at jeg nok skal donere litt til den lokale restauranten og til barnehagen, slik at også de kan få nytte av den gode avlingen. Kanskje blir det til og med litt til gode naboer, sier Veslemøy.

Et viktig delmål har vært å bli selvberget på romanosalat. Det er de nå.

– Romanosalat er vanskelig å få tak i hos de store kjedene. Jeg har også grønnkål og rucola. Grønnkål er enkel å få til, den kan du sette ut ganske tidlig, for den tåler nattefrost. Og så kan den brukes til så mye – du kan fryse den ned, steike den i panna, den er helt fantastisk som ingrediens, sier hun.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Trær og mark

Det er også plass til pynteplanter blant alle nyttevekstene: både Rhododendron, syriner og syrinhortensia. I et hjørne vokser også et stort kirsebærtre.

– Det er helt trygt med trær så lenge de ikke blir for store. Vanning og næringsrik jord er avgjørende for om de trives og jeg tror at grunnregelen er desto mer jord, desto større trær. Jord er tungt, men gressplen er tyngre.

For å få ekstra god kvalitet på jorda har hun dyttet noen meitemark ned i kassene.

– Men det må være godt med næring for marken for at den skal trives og gjøre det den skal, sier Lode.

Rundt på gulvet ligger ungenes lekeslanger. De fungerer også som fugleskremsler for skjærene.

– Skjærene forsyner seg grovt av bærene, så jeg har styret mye med å henge opp nett og aluminiumsslanger i trærne. Men det trikset skjønner de fort, så nå har jeg lagt lekeslanger på gulvet som ungene flytter rundt og slik lurer skjærene til å tro at slangene lever.

Les også: Urbane bønder går i høyden

Ugress «hot»

I kassene under trærne vokser kløver og ugress fritt.

– Jeg er litt fan av ugress og det er kanskje det aller «hotteste» nå – å lage mat av ugress. Kløverblomstene har jeg faktisk kjøpt, først og fremst for at de isolerer for treet. Og så er det dekorativt. Ellers har jeg tatt inn en del planter fra skogen. De der er fra åkeren til bonden som er naboen vår på hytta på Egerøy. De fraktet jeg hjem på toget fra Egersund, sier hun og peker på en potte med høye strå.

– Strå og siv er «superhot» og folk bruker veldig mye penger på det. Men dette kan du jo finne viltvoksende, det er bare å spørre grunneieren. De synes kanskje du er litt rar som spør og enda rarere om du tar det med deg hjem, sier Lode.

Les også: Lan-bruk i Oslo

Fire faste

Hva er det beste med å ha takhage?

– Det er så utrolig deilig å komme opp hit, se hvordan det spirer og gror og kjenne på frihetsfølelsen. Her oppe i høyden, med utsikt over byen og over Vålerenga, tenker jeg litt annerledes.

Favorittrett med egendyrket ingrediens?

– Cæsarsalat med egendyrket romanosalat. Finnes ikke noe bedre.

Største suksess som takbonde?

– Mestringsfølelsen ved å starte et prosjekt der jeg har null peiling, og få det til. Når venner blir imponerte føler jeg nesten at jeg «faker» noe jeg egentlig ikke kan. Men alle kan få dette til. Start med å dyrke i vinduskarmen, så har du en liten kjøkkenhage.

Største fiasko?

– Fjorårets sesong. Jeg hadde rett og slett ikke gjort god nok jobb med jorda – den var tam og fattig på næring, så avlingen ble dårlig. Deprimerende, men bare min egen feil.

Nyeste fra Dagsavisen.no: