Nyheter

Ramadan-utfordringen i Skeid og Grorud

Grorud og Skeid har mange muslimske spillere som må skaffe seg energi under ramadan. - Det er ikke forenlig med toppidrett, men vi løser det, sier Skeid-trener Tom Nordlie.

Bilde 1 av 2

Grorud og Skeid er to av lagene med mange muslimske spillere i troppen. Da er det en utfordring at spillerne ikke kan ta inn næring i løpet av dagen under den muslimske fastemåneden  ramadan.

Må tilpasses

Skeid og Tom Nordlie har sju spillere i troppen som i dag ikke kan spise og drikke fra soloppgang til solnedgang.

– Ja, det kan selvsagt påvirke prestasjonene, men spillerne løser dette litt forskjellig, sier Tom Nordlie til Dagsavisen.

Nå er et par av spillerne skadet og uaktuelle til søndagens kamp mot Raufoss, men andre må ta inn den næringen de kan om natta.

– Det er ikke lett å forene dette med toppidrett, men vi har selvsagt stor respekt for ulike livssyn og hvordan spillerne løser det, sier Nordlie.

Han vil ikke karakterisere det som noe problem, men en utfordring. Når de har diskutert det, har som regel den enkelte spiller svar på hvordan de løser det.

Les også: Slik gikk det i kampen mot Alta: http://www.dagsavisen.no/oslo/grorud-dominerte-men-matte-til-slutt-redde-ett-poeng-1.979456#carousel-example-generic

Vet best sjøl

For Grorud-trener Rolf Teigen har dette vært en årlig problemstilling lenge, men han nedskalerer betydningen av det.

– Dette håndterer dem det gjelder på sin måte. Og vi som ikke tilhører den kulturen har ikke samme kunnskap om dette. Spillerne det gjelder har tross alt vokst opp med denne situasjonen og ser ikke på det som noe problem. Dessuten er det individuelle forskjeller, sier Rolf Teigen til Dagsavisen.

Har man ikke spist og drukket siden tidlig morgen, er det krevende å trene eller spille kamp om kvelden. Det kan påvirke sammensetningen av laget.

Men Teigen vil ikke forklare formsvikten i siste kamp (0-4) for Bærum med religiøse koblinger.

– Nei, det var mye som var dårlig i den kampen som ikke hadde noe med næringsinntak å gjøre, sier han.

Forskjellige retninger

For Tom Nordlies Skeid hadde det heller ingen synlig betydning da de nedsablet serieleder Hamkam på Nordre Åsen. Søndag er Raufoss mostander på bortebane.

- Internasjonalt løses dette på forskjellig vis. Noen får utsatt det, andre har medisinske fritak. Det er også litt forskjellig praktisering  ut fra hvilket trossamfunn de tilhører, sier han.

Møter topplaget

Den muslimske fastemåneden varierer fra år til år ettersom den muslimske kalenderen er annerledes, årets ramadan varer i praktisk ut juni. Mange treninger og kamper står på programmet. Denne helgen møter Grorud ubeseirede Alta på Grorud lørdag, mens Skeid skal til Raufoss søndag.

Skal Grorud henge med i tetkampen, bør Alta slås hvis ikke avstanden skal bli for stor. Utgangspunktet er omtrent slik Skeid hadde det mot Hamkam i forrige serierunde.

- Vi hadde en sportslig nedtur mot Bærum, etter igjen en svak første omgang. Det kom seg etter pause, men da sto det jo 0-4 allerede, sier Rolf Teigen, som er godt forberedt med møtet med Alta.

Gjelder ikke å snuble

Skeid skal til Raufoss, et lag som ennå ikke har vunnet på hjemmebane og som har underprestert så langt.

- Før sesongen så jeg på Raufoss som opprykkskandidat på linje med Hamkam, men de har fått dårlig betalt i mange av kampene sine.

- Frykter du utladning i Skeid etter utklassingen av Hamkam?

- Jeg tror alle lag vil få sine downperioder, jeg håper vi hadde vår da vi bare fikk ett poeng i kampene mot Grorud og Kjelsås, to kamper som isolert sett var gode prestasjoner av oss, men der vi fikk liten uttelling. I en jevn avdeling handler det om å unngå å gå på minene. Jeg gamblet med et veldig offensivt laguttak mot Hamkam, men fikk betalt for det, sier Tom Nordlie.

2. DIVISJON AVD 1., 9. RUNDE:

Lørdag 16.00: Brumunddal – Vålerenga 2.-lag, HamKam – Follo, Kjelsås – Bærum, 18.00: Grorud – Alta
Søndag 16.00: : Finnsnes – Nybergsund Trysil, Raufoss – Skeid, 18.00: KFUM Oslo – Asker .

FAKTA OM RAMADAN

Ramadan (arabiskرمضان) er den niende måneden i den islamske kalender og islams fastemåned. Den mest framtredende hendelse i denne måneden er en faste som blir praktisert av alle muslimer.

Den islamske kalender følger månen, og derfor flytter månedene seg 11-12 dager hvert år i forhold til den gregorianske kalender. Måneder regnes tradisjonelt for å starte når en rettroende muslim iakttar nymånen på himmelen, og derfor kan det ikke presis fastslås når en måned vil starte. Spørsmålet om tidfesting av måneder har imidlertid vært diskutert av Det Europeiske Fatwarådet, som har anbefalt at man anerkjenner kjente månetidskalendre. Ettersom fasteskikkene forutsetter avholdenhet fra mat i tiden mellom soloppgang og solnedgang er det mange muslimer som reiser bort når ramadan faller i de nordlige sommermånedene med korte eller helt fraværende nattetimer.

Kilde: wikipedia

Mer fra Dagsavisen