Nyheter

Oslo er årets skogby i Europa

Kommer du deg ikke ut i marka? For langt, sa du? Den unnskyldningen holder dessverre ikke lenger, for nå har Oslo fått en pris for sin nærhet til byens skoger.

Bilde 1 av 6

– Det er bare å ta T-banen, og du trenger ikke å dra langt, er ordfører Marianne Borgens tips til deg som synes dørstokkmila blir for lang.

Hun er glad nå, stolt av Oslos skoger, og av anerkjennelsen i form av et diplom, der det står svart på hvitt – at Oslo er årets skogby 2017. Eller mer internasjonalt: European Forest City. Det er den internasjonale organisasjonen European Forest Institute som hvert år deler European Forest City Award, og i år er det altså Oslo som får anerkjennelse for sin sterke tilknytning til byens skoger.

Les også: Vil verne i Marka

Blåbær og sopplykke

Skogene, eller Oslomarka, som vi kjenner den som, er en viktig del av lokalbefolkningens dagligliv, skriver EFI på sine nettsider. Det nevnes kilometer på kilometer med skiløyper med opp mot 10 000 besøkende daglig, bærplukking på høsten, fiske, sykkelturer, og selvsagt det enkleste av alt, å ta beina fatt og gå seg en tur. Sopplykken, som de fleste muligens ser mest til som hashtag på Instagram, er også nevnt.

Det høres flott ut, men hva med oss som synes marka virker som en fjern drøm?

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Ordførerens turtips

Vi rådfører oss med vår turglade ordfører Borgen, oppvokst i Groruddalen med Lillomarka som lekegrind, og nå bosatt med Østensjøvannet som nærmeste nabo.

– Vi er forskjellig skrudd sammen, og alle har ikke samme turtradisjon, men prøv å være litt turist i egen mark.

Selv både sykler hun, går på tur, bader (ikke nå da, jeg isbader ikke) og står på ski.

Men til det må hun ha mye snø.

– Jeg er ganske pysete, og må få ploget skikkelig.

Det beste Borgen imidlertid vet, er å stå tidlig opp en søndag morgen, gå med raske skritt innover fra Østmarkssetra mot Mariholtet, der det venter kakao og deilige rundstykker. Og selv om hun oppfordrer oss andre til å invitere med oss naboen eller en innflytter, går Borgen aller helst helt alene.

– Da får jeg ro i sjelen og blir glad til sinns.

Les også: Lan Maries friluftsplan: – Nå skal øyene og Marka rustes opp!

Mer fra Dagsavisen