Nyheter

Lan-bruk i Oslo

Byrådet vil ha en grønnere by, og setter av to millioner kroner til urbane bønder som ønsker en litt grønnere hverdag.

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vil ha mer grønt i Oslo. Nå gir hun bort penger til oslofolk som vil dyrke noe selv.

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), ønsker at byen skal bli grønnere.

Hun vil ha flere grønne lunger der folk bor i form av parsellhager, birøkting og en og annen hønsegård.

Les også: Vil ha flere bønder i byen

Egen dyrking

– Å drive med egen dyrking er rekreasjon for mange og det er stor interesse for dette i Oslo. Det er også et godt folkehelsetiltak og gjør byen grønnere og finere for alle. Byrådet vil prioritere tiltak som kommer flest mulig til gode, sier byråden til Dagsavisen.

Selv har hun tomat og salatplanter på balkongen.

– Tidligere hadde jeg tilgang til en parsell på Herligheten ved Sørenga sammen med noen venner, men tida strakk dessverre ikke til, sier hun.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Grønnere nabolag

Nå har byrådet satt av to millioner kroner for 2017, og oppfordrer folk til å søke om midler.

– Alle som har adresse i Oslo kan søke – også bedrifter og organisasjoner. Men borettslag og sameier med fire boenheter eller flere vil prioriteres, sier byråden.

Hun ønsker at folk skal være med på å skape et grønnere nabolag.

– Vi ønsker at folk skal søke om penger til for eksempel plantekasser, birøkting eller parsellhaver. For mange kan det være nok å lære om hvordan man kommer i gang. Derfor gis det også støtte til kurs, foredrag og andre typer arrangementer, sier Nguyen Berg.

– Tenk så morsomt det ville vært med hønsehold i en barnehage, eller tomatplanter ved et sykehjem, sier hun.

Les også: Høster grønt med kongelig gjødsel

Urban matproduksjon

Miljøpartiet De Grønne har tidligere sagt til Dagsavisen at de vil legge til rette for at urban matproduksjon blir et eget nasjonalt og lokalt satsingsområde. På landsstyremøtet før påske for snart to år siden, vedtok de en resolusjon om urbant landbruk, med ønske om å styrke satsingen.

– Vi vil at urbant landbruk skal betraktes som en integrert del av by- og tettstedsutviklingen. Dette innebærer at det øremerkes midler for nye og eksisterende urbane landbruksprosjekter, slik som parsell- og kolonihager, demonstrasjonshager og besøksgårder, sa daværende talskvinne i MDG, Hilde Opoku, til Dagsavisen.

Allerede nå kan du søke om støtte, men svar får du ikke før tidligst 29. mars.

– Saken skal behandles i bystyret den dagen. Det tror jeg skal gå bra, for urbant landbruk har hatt bred støtte i tidligere byråd, sier Nguyen Berg.

– Det blir spennende å se hvordan dette blir mottatt. Jeg tror mange kunne tenke seg å prøve, men at de trenger et lite nudge. Det vil byrådet gjerne bidra til, sier hun.

Les også: Ja, han har en seter

Tom Vestreng

Tom Vestreng

Journalist