Nyheter

Slutten har startet for Jordal Amfi

Om få uker vil legendariske Jordal Amfi være jevnet med jorden. Rivingen startet i går, med en rørlegger bak gravemaskinspakene.

Bilde 1 av 6

Med maskinfører og byrådsleder Raymond Johansen ved spakene i en 46 tonn tung anleggsmaskin, ble de første jafsene av den gamle arenaen tatt, så betongen sprutet rundt.

Nå er det ingen vei tilbake.

– Jeg gjerne tatt et større jafs, men det fikk jeg ikke lov til på grunn av sikkerheten. Jeg får heller bli igjen og ta en økt når dere har gått, sier byrådslederen, som er utdannet rørlegger, med et smil.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vålerenga-Furuset

Selv har han gjennom hele oppveksten vært mye på Jordal.

– Jeg husker særlig oppgjørene mellom Vålerenga og Furuset og da med Furusets nummer syv, Bjørn «Botta» Skaare på isen, sier Johansen.

– Jeg har minner om glede og sorger, lunkne pølser og harde plastseter. Den gang var Jordal Amfi hockeyens storstue, sier Johansen, og gleder seg til ny arena står klar neste år.

Det er mye betong på Jordal, men alt vil gjenvinnes.

– For å begrense tungtrafikken i området, har vi planer om å sette opp et eget knuseanlegg for betong her. Dem knuste betongen vil bli gjenbrukt i grunnarbeidene, sier HMS-ansvarlig i entreprenøren NCC Kjetil Wang til Dagsavisen.

Mange ønsker seg et minne fra gamle Jordal, og det vil når arbeidet har kommet skikkelig i gang, bli satt opp en konteiner, hvor folk kan komme å plukke med seg murbiter, og andre ting som kan ha en affeksjonsverdi.

Siden siste kamp seriekamp ble spilt på Jordal Amfi 7. januar, er arenaen strippet innvendig. Det elektriske er koblet, ut, sammen med vann og avløp. Nå ligger arenaen der nærmest som en spøkelseshall. Kun kampuret, noen seterader og litt av isen, som nekter å smelte, er igjen.

– Fortsatt lever en del av Jordal andre steder. Vi har hatt idrettslag her som har vært her og hentet ut hele stolrader for å bruke dem på sine egne arenaer, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby til Dagsavisen.

Les også: Rivingen av Jordal Amfi er i gang

Viser

I går var tre byråder, gamle hockeyhelter og en rekke skuelystne vitner da den utvendige rivningen startet.

Og Kari Svendsen sang.

– Jeg har ingen viser om Jordal, men jeg har en vise om rivning, sa hun, og dro i gang klassikeren «På Enerhaugen», som handler om saneringen om en hel bydel.

Jordal Amfi har for lengst gått ut på dato, og Oslo trenger sårt en ny hall.

– Oslo har stor mangel på idrettshall, og skulle vi nådd landsgjennomsnittet, måtte vi opp på 550 nye anlegg i Oslo. Det kan jeg ikke love i denne bystyreperioden, sier byrådslederen.

– Det er vel jeg som få kjeften om det blir noen sprekker i budsjettet, sier byråd for næring- og eierskap, Geir Lippestad (Ap) med et smil.

– Det vil ikke skje. Vi har god kontroll, sier Eli Grimsby og beroliger byråden, og alle andre med hjerte på Amfi’n.

Mer fra Dagsavisen