Nyheter

Hausmania-bygård til salgs

I 2014 var taksten på bygården 4,7 millioner kroner. Nå vil Urbanium selge den til Hausmania-folket for over det dobbelte.

Til salgs: Hausmanns gate 40 er en del av Hausmania­kvartalet som Urbanium kjøpte av kommunen i sommer. Nå vil de selge gården videre til de som bor der i dag.

Utbyggerselskapet Urbanium kjøpte i sommer fire tomter i Hausmaniakvartalet for 30 millioner kroner.

Problemet er bare at de som bor der i dag, et kollektiv av husokkupanter som kaller seg Vestbredden Vell Vell, de nekter å flytte.

I høst krevde Urbanium at beboerne skulle kastes ut. Nå vil de i stedet prøve å selge gården til dem. Prisen? Ti millioner kroner, som Urbanium foreslår å legge som fellesgjeld på eiendommen. Dermed blir prisen, ifølge Urbaniums tilbud, 1,1 millioner kroner for hver av de ni leilighetene i gården.

Eier og daglig leder i Urbanium, Espen Pay, forteller at dette fortsatt er komplisert i forhold til kjøpekontrakten, men bekrefter at de er i dialog med beboerne om et salg.

– Vi har vel kanskje et mål om at de skal overta huset en gang i framtida, sier Pay til Dagsavisen.

– Er ikke dette litt av en helomvending?

– Det kan se ut som det fra utsiden. Men vi har fått mer kunnskap om området etter hvert. Vi har forstått at området er en ressurs i seg selv, sier han.

I et dokument kalt «Urbanium’s refleksjoner» har de formulert det enda tydeligere:

«Er det god «byøkologi» å rive ned et kollektiv for å bygge opp et nytt?», spør de retorisk.

Les også: Nekter å flytte fra Vestbredden

Høyere pris

Prisen på 10 millioner kroner er betydelig høyere enn det Urbanium betalte for gården, bare for et halvt år siden. Før salget ble bygården Hausmanns gate 40, taksert til 4,7 millioner kroner.

Urbanium kjøpte den som en del av en større pakke, som de totalt betalte 30 millioner for. Det skulle bety at de har betalt noe over seks millioner kroner for gården de nå vil ha 10 millioner kroner for.

Overfor Dagsavisen presiserer Urbanium-sjefen at de ikke vil få noen gevinst av et eventuelt salg. Både finanskostnader og andre kostnader skal gjøre at de ikke vil gå i pluss på dette.

Urbanium forteller også at utkastelseserklæringen mot beboerne nå er trukket tilbake.

Les også: Slik blir nye Vega scene i Haumannskvaralet

Politisk velvilje

Byråd Hanna Marcussen er ansvarlig for byutvikling i Oslo kommune, og er kjent med at Urbanium og Vestbredden Vell Vell nå snakker sammen.

– Jeg er positiv til alle tiltak som kan bidra til at reguleringen til byøkologisk kulturkvartal realiseres på en god måte i nær fremtid, uttaler hun til Dagsavisen.

– Kommunen har solgt eiendommer i Hauskvartalet til Urbanium som er forpliktet til å oppfylle salgskontraktens vilkår i henhold til gjeldende regulering, og jeg forventer nå at Urbanium følger opp dette.

Vi greide ikke å få kommentarer fra talspersoner i Vestbredden Vell Vell i går.

Les også: Miljøpartiet De Grønne stemte for salg av Hauskvartalet

Visste ikke hva de gikk til?

Av David Stenerud

Rødt var det eneste partiet som stemte mot Hauskvartal-salget i osklo bystyre. Nå håper Rødt-representant Marit Halse at prosessen kan bli all right likevel.

– Min første tanke er at Urbanium kanskje ikke visste hva de gikk til; at det faktisk var et fungerende økologisk bokollektiv der med god driv som hadde jobbet med dette i flere år. Så kom Urbanium inn og ville overkjøre hele prosessen. Altså, når utgangspunktet ditt er at du vil rive huset til folk, er ikke det medvirkning, så samarbeidsklimaet var ikke det beste, sier Halse til Dagsavisen.

– Har de krøpet til korset?

– Tja, eller de har sett lyset? De er mer informert enn før.

Halse legger til at hvis Urbanium selger til Vestbredden Vell Vell blir det flere eiere i kvartalet

– Da er det viktig at Oslo kommune tar en lederrolle slik at Haus-kvartalet utvikler seg som en helhet, ser hun til Dagsavisen.