Nyheter

«Trendbibel» for prostituerte

Pro Sentret bruker motejournalistikkens språk for å skape oppmerksomhet rundt prostituertes hverdag. – Ja, sånn har sexarbeidere det på jobb, sier Camilla Hammergren.

Bilde 1 av 2

De står bak kampanjen Gatemoteguiden.no, som består av en video og annonser med nøyaktig samme visuelle uttrykk og stil som den motebloggere bruker.

– Vi kan lage faktatunge rapporter og skrive på nettsidene våre om alt vi syns er galt når det gjelder måten samfunnet forholder seg til prostitusjon på i Norge, uten at de leses av andre enn spesielt interesserte fagfolk og så videre. Men dette er et format som særlig kvinner hviler øyene sine på når de skummer nettet. Ambisjonen er å engasjere nye deler av befolkningen om hverdagen til personer som selger sex og deres trygghet og rettssikkerhet, sier fagansvarlig ved Pro Sentret, Camilla Hammergren.

Se video: Slik kler du deg trygt og praktisk til jobben som prostituert (ekstern lenke)

Ballespark

Kampanjen er laget av kommunikasjonsbyrået Daughter. De kontaktet selv Pro Sentret og kom opp med ideen. Der motebloggerne tipser om hva slags smykker som er in og hvordan du skal knyte skjerfet i en ny hipp knute, er gatemote-tipset å fjerne skjerfet og andre ting du bærer rundt halsen som kan brukes til å ta kvelertak på deg. Hippe skotips er byttet ut med fottøy som egner seg til ballespark.

– Dette er faktiske forholdsregler personer som selger sex må ta før de skal pynte seg eller gå på jobb, og riktig antrekk kan i verste fall bety forskjellen på liv og død, sier Camilla Hammergren.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Rettsvern

Prostituerte blir utsatt for større grad av vold, trakassering og overgrep enn andre i samfunnet. På kampanjesiden gatemote.no står det: «Volden de opplever er grov. Ofte svært grov. Vi fotograferer bloduttredelser på halsen etter kvelningsforsøk, vi renser og stripser kuttskader og vi legger is på hevelser etter slag og spark. Vi tar imot beretninger om drapsforsøk, gruppevoldtekter, kidnapping og flukt fra overgriper som innebærer å hoppe ut av vinduer og balkonger. Vi kjenner personer som er kastet ut av bil i fart, blitt brent på armene med sigaretter eller har blitt slått i ansiktet med en flaske mens hun gir oralsex.»

Pro Sentrets mål er å sikre sexarbeidernes rettsvern. Mange kvier seg for å anmelde vold og overgrep.

– Det kan skyldes mistillit til myndighetene, frykt for represalier fra miljøet og at de frykter å ikke bli trodd. Det kan også skyldes frykt for represalier fra gjerningspersonen og mange er redde for å bli sendt ut av landet, sier Camilla Hammergren.

– Pro Sentret ønsker tiltak som forebygger denne grove volden og som ivaretar dem som har blitt utsatt for den. Ansvaret for å beskytte seg mot vold bør ikke utelukkende ligge hos den enkelte, uansett om en selger sex eller ikke. Vi vil at både politikere og politi skal sette sexselgeres menneskeverd og krav om en voldsfri hverdag først.

Saklig debatt

Kampanjen ble lansert i desember i anledning julebordsesongen, en høysesong for shopping, og den internasjonale dagen for bekjempelse av vold mot sexarbeidere markeres.

– Reaksjonene har i stor grad vært positive, blant annet på Facebook der folk har diskutert saklig i kommentarfeltet, sier Camilla Hammergren.

Mer fra Dagsavisen