Nyheter

Når julefreden senker seg i Oslo Rådhus

En liten rapport fra årets siste bystyremøte.

Bilde 1 av 2

Mens vanlige folk fortsatt har halvannen uke med stress og mas før jula ringer inn og de siste gavene skal panikkshoppes lot bystyret i dag julefreden senke seg.

Ikke bare fikk de tent julelys i rådhuset (på et langt finere tre enn det samme kommune har donert til London, forresten), men de fikk også delt ut mer eller mindre velmente juleønsker til hverandre på slutten av dagens bystyremøte.

Men mer om det seinere, først fikk de heldigvis tid til litt politikk.

Bystyremøtene begynner alltid med spørretimen. Det er der politikerne får duellert, med verbale klinger av variabel kvalitet, kjeftet på hverandre om ting de har lest om i avisene i det siste, og satt stikk de håper skal skape politiske banesår på sine motstandere.

Det var Saida Begum fra Høyre som åpnet. «Ordfører, jeg håper at byråden vil svare på mitt spørsmål, ikke bare aftenposten eksklusivt» begynte hun, med et aldri så lite stikk til miljøbyrådens håndtering av søplesituasjonen i byen.

Og det ble litt søppel i dag også. Byråd Lan Marie Nguyen Berg fortalte at det nå tømmes mer papirsøppel enn normalt, og at det tømmes normale mengder med husholdningsavfall. Og så fortalte hun at byrådet nå har bedt et eksternt revisjonsfirma om å gå gjennom hele søppelsituasjonen og håndteringen av den.

Ironien i at det rødgrønne byrådet skal bruke innleide konsulenter gikk dog ikke forbi Høyres representant Øystein Sundelin.

- Jeg ønsker å humre litte grann over at byråden har bedt om en ekstern gjennomgang, hvorfor har ikke kommunen selv kompetanse, sa han retorisk.

Hans Høyre-kollega Morten Steenstrup var rausere, men like ironisk. «Jeg synes det er bra, jeg, at dere vil bruke konsulenter. Dere gikk jo til valg på at dere ikke ville det, men jeg synes det er bra jeg, at dere har innsett at dere vil bruke konsulenter.»

De tok en liten omkamp på private barnehager (Høyre og Frp er sure fordi byrådet har avslått en søknad om støtte til en privat barnehage på Økern. Det var selskapet Espira som skal ha fått krav om å bygge barnehage for å få byggeprosjektet godkjent, men når de gjorde det ville likevel ikke kommunen støtte drift av barnehagen).

De fikk tid til en liten krangel om Aker Sykehus (Oslo Universitetssykehus og Helse Sørøst skal ha meldt at de tidligst kan åpne nytt sykehus på Aker i 2030, mens de ideelle sykehusene Lovisenberg og Diakonhjemmet kan steppe inn tidligere. Byrådet vil heller holde på planen om OUS).

De fikk dessuten snakket om at Elin Horn Galtung fra Høyre var i ferd med å bli bestemor, og de fikk tatt en liten runde på fritt skolevalg mens de først var i gang.

Men det morsomste som skjedde dreide seg selvfølgelig om form. Du skjønner, en spørretime skal jo være nettopp det. En time hvor man kan stille spørsmål. Likevel er det jo først og fremst politisk debatt de driver med, ikke spørring. Men alle som tar ordet må liksom spørre om ett eller annet. Det er regelen. Ja, unntatt byrådene da, som skal svare. Men noen ganger glemmer de seg.

James Stove Lorentzen fra Høyre, for eksempel, som leverte et langt innlegg om hvor fint alt vil bli om de ideelle sykehusene tar over Aker. Før ordfører Marianne Borgen avbryter han:

«Tiden er ute, og jeg minner om at dette er en spørretime.»

James, på vei ned fra talerstolen, utbryter raskt «Oj, jeg glemte spørsmålet», før han lurer på om han skal gå opp igjen. Men det har han ikke tid til, så byråd Inga Marte Thorkildsen, som liksom skal svare, blir nødt til å formulere seg omtrent som følger:

«Ordfører, jeg regner med at spørsmålet skulle være om vi egentlig støtter de ideelle. Og det gjør vi.»

Eller som Rødt-formann Bjørnar Moxnes (tradisjonen tro ble han også i dag ble kalt Formann Moxnes, noe han kjapt parerte med å kalle Carl I. Hagen for Eksformann Hagen). Han holdt et langt innlegg som forsvarte byrådets politikk om ikke å støtte private barnehager, før han helt på slutten åpenbart kom på formkravet om å stille spørsmål: «Øhh, er ikke det et paradoks, byråd?»

Og så var spørretimen ferdig og de kunne krangle om andre ting. Første og eneste store sak var Ekeberg-utbyggingen. Her har Oslo-politikerne i månedsvis ikke greid å bestemme seg for hva de egentlig mener, men i dag hadde de endelig greid å bestemme seg. Det endte med et lekkert stykke politikk, hvor Arbeiderpartiet fikk med seg MDG og SV på å bygge KFUM-stadion, mot at Ap gikk med på å verne Ekebergsletta. Men utbygging av Ekeberghallen fikk de åpenbart ikke med seg byrådspartiene på, så de endte med den litt uvanlige konstellasjonen Ap/Høyre/Frp. Uansett, den saka kan du lese mer om her.

Ellers ble det vedtatt en ny plan for området rundt Haraldrud (du veit, ute ved gjenbruksstasjonen utenfor Økern). Der skal de visst nedskalere Østre Aker Vei til å bli aveny. De la fram en rapport om informasjonssikkerhet i Vann- og avløpsetaten (der begynte det å bli litt vanskelig for enkelte representanter å konsentrere seg). De vedtok en ny behovsplan for idrett. Og ikke minst, de satt i timesvis og diskuterte en million forskjellige detaljreguleringer.

Skal for eksempel bensinstasjonen og verkstedet langs Ring 3 på Storo måtte vike for sykkelfelt? Jepp, det må den. Og jeg er egentlig litt interessert i både politikk og byutvikling, altså. Men når man helt på alvor bruker en halvtime på å diskutere «Planstrategi med planprogram for revisjon av kommuneplanen», da kan du helt ærlig være glad for at du slipper. Eller hva med «Oppheving av forskrift om forsøk med foretaksmøte i kommunale foretak»? Det er så man lurer på om de bare tuller med oss.

Og sånn varte og rakk det, helt til spørsmålet om Frivillighetsmeldingen. Da begynte det å nærme seg slutten med stormskritt, og alle måtte snakke lenge og vel om hvor viktig den er. «Ja ordfører, det her er en fin måte å avslutte det året her på. Det er nesten som en julegave, men jeg kan ikke påberope meg at det bare er jeg som kom med den.» Sa Nissen. Altså Harald Nissen, som med det skøyt startskuddet for en alt for liten bukett av julerelaterte blødmer på slutten av møtet.

- God jul og takk for i år, var Høyres James Stove Lorentzens siste ord. Han fikk det aller siste skikkelige debattinnlegget, om tillitsreform, når klokka var blitt over halv ti om kvelden og flere i salen faktisk så ut som om de hadde sovna.

Men så skulle selvsagt opposisjonslederen og byrådslederen få hvert sitt ekstra juleinnlegg.

Eirik Lae Solberg fra Høyre og Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet skulle holde hver sin tale. Raymond holdt en ryddig og formell tale hvor han takket alle for sin strålende innsats i året som har gått. Mens Eirik latterliggjorde både seg og alle andre, til gapskratter fra stort sett det meste av salen.

Det er som jeg alltid har sagt: Du kan ikke alltid stole på Høyrefolk. Men holde taler, det kan dem.

Mer fra Dagsavisen