Nyheter

Dataspill under treet – er det lov?

BARN, UNGDOM OG DATASPILL: Jeg spiller flere timer hver dag. Er det farlig? Blir jeg voldelig av det? Gjør familien min noe galt om de kjøper video- eller dataspill til meg?

Av Christian T. Sandborg (14), praktikant og gamer

Jordens befolkning bruker til sammen rundt 3 milliarder timer hvert år på å spille videospill. Jeg er en av dem og bidrar til en god del av disse timene.

Video- og dataspill er populært og mange av dem inneholder vold. Dette kan skape bekymring. Men er videospill virkelig et like stort problem som folk påstår? Er videospill farlig? Må jeg slutte å spille? Jeg spør professor Faltin Karlsen ved Westerdals Oslo ACTs avdeling for film, TV og spill/spilldesign som kan ha svaret på dette.

– Det er lite forskning som tyder på at vold i videospill påvirker adferden til folk, sier professor Faltin Karlsen.

– Jeg slår ikke ned kompisen min bare fordi jeg spiller dataspill?

– Man blir jo påvirket av alle medieinntrykk man får, men det er ganske sterke normer i samfunnet mot å utøve vold. Og det er veldig lite som tyder på at dataspill og voldelige filmer påvirker folk i særlig grad, sier professor Karlsen.

Læring og trening

Jeg opplever jo at jeg lærer mye av videospill. Særlig øye-hånd-koordinasjon, reaksjonstid, samarbeid og rasjonering av ressurser. Noen spill lærer meg mye historie, mens førstepersons skytespill (FPS) som «Call Of Duty», «Battlefield» og «Counter Strike Global Offense» (CSGO) hjelper meg med å tenke taktisk.

– Stemmer det at videospill kan øke reaksjonshastigheten din, tenkehastigheten din og øye-hånd-koordinasjonen din?

– Man ser at spillere som spiller mye dataspill utvikler forståelsen av rom og dels reaksjonstid også. Det er mange små studier på dette her. I ett studie så man blant annet at folk som spiller mye kan holde rede på bevegelsen til flere objekter på en skjerm, enn folk som ikke spiller dataspill. Så det er helt klart at man også trener opp noen ferdigheter mens man spiller, sier Karlsen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Sosialt

Mange ungdommer spiller videospill. Så nå har det blitt en viktig del av det å være ungdom.

– Men hva med sosiale evner? Det er mange som spiller sammen online, enten med venner eller fremmede.

– For mange er dataspill noe man kan snakke om, det er veldig mye sosialt knyttet til dataspill. Og særlig i onlinespill kan man treffe folk fra hele verden eller holde kontakten med folk man kjenner uten å være sammen fysisk. Onlinespill er i større grad en del av alle spill. Alle spill har jo en slags online aktivitet eller tilbyr noe som er online. Men i online pill som World OF Warcraft (WOW) for eksempel, kan du leve et parallelt sosialt liv, sier professoren.

– Alt med måte

– Jeg opplever at jeg av og til mister grepet av tiden når jeg spiller. Er det andre negative sider med videospill?

– Hvis du spiller for mye videospill, kan det i noen tilfeller få negative konsekvenser. Men det er det samme som med alt annet her i verden. Alt med måte. I noen tilfeller ser man at folk har problemer i hverdagen, det kan være at de er litt isolerte, blir mobbet, eller er deprimerte rett og slett, som gjør at de flykter inn i spill i stedet for å ta opp de problemene de har. I noen tilfeller blir disse problemene forsterka eller nye problemer oppstår og man utvikler nesten et avhengighetsforhold til spill. Så spill har en veldig sterk tiltrekningskraft. For en del folk, og spesielt unge, kan det være vanskelig å holde spillemengden nede fordi de synes at det er så innmari gøy å spille. Du glemmer jo alt annet ofte hvis det er spennende nok. Sier professor Karlsen.

Når videospill begynner å ta over livet ditt og du glemmer viktige ting som mat, drikke, viktige møter eller hvis du skulker skolen for eksempel er det muligens gått for langt. Selv om jeg spiller mye videospill, fem timer om dagen kanskje, ville jeg ikke gå så langt som å si at jeg er hekta på dem. Det som er avgjørende er at jeg har tid til andre ting i livet ved siden av spillingen.

– Når kan du si at du er hekta på videospill?

– Akkurat det er et vanskelig spørsmål fordi det er noe  n som kan spille utrolig mye, men likevel ha et bra liv. Folk som bor veldig isolert til, for eksempel, eller er uføretrygdede og ikke møter folk andre steder, for dem kan onlinespill være et veldig viktig sted å gjøre noe meningsfullt. Men som en generell regel så kan man si at hvis man mister kontroll over livet sitt, hvis du ikke får gjort andre ting som er viktig for deg eller som er bra for deg, så har du et problem.

Hvilke spill vil være et bra spill å gi til jul?

«Call Of Duty Infinite Warfare»: Den nyeste installasjonen av Call Of Duty serien. Det er den 25. I Call Of Duty serien. Den er et First Person Shooter spill (FPS) satt langt i fremtiden. «Legacy edition» nå også med «Modern Warfare» remastret utgave.
 
«Battlefield 1»: Det nyeste spillet av Battlefield serien. Den er den 20. sådan. Den er en realistisk FPS spill satt i andre verdenskrig.
 
«GTA V»: Et Open World spill der du kan gjøre hva du vil. Ikke helt nytt Du er i en verson av Hollywood der du blir belønnet for å gjøre kriminelle ting.
 
«Watch Dogs 2»: Oppfølgeren til suksessen Watch Dogs som er et Open World spill hvor du spiller som en hacker. Du kan hacke alt fra kameraer og trafikklys til bankkontoer og sosiale medier.
 
«FIFA 17»: Det 30. spillet i FIFA serien Vær forsiktig med dette siden det for det meste er folk som spiller fotball i tillegg til spill som liker FIFA.
 
«Star Wars Battlefront»: Et spill som er laget for Star Wars filmene. Spillet er laget av DICE som også har laget Battlefield serien.
 
«Fallout 4»: Et relativt gammelt spill. Fallout 4 kom ut i 2015, men Fallout serien er så populær at den fortsatt er en fin gave å kjøpe.
 
«Halo Wars 2»: Den nyeste installasjonen av Halo serien. Halo Wars 2 er det 10. spillet i serien. Halo er et populært Sci-fi futuristisk spill og er kjent for en fantastisk historie.
 
«Overwatch»: Et relativt gammelt spill. Men det er veldig populært. Du kan velge mellom mange forskjellige karakterer som alle har en unik evne hver og forskjellige våpen.
 
«Titanfall 2»
: Et futuristisk Sci-fi spill og følger opp det populære spillet «Titanfall».

Mer fra Dagsavisen