Nyheter

Åpner ny kino i Oslo

Laurie Anderson er det store trekkplasteret under åpningen av den nye kinoen på Kunstnernes Hus. Men fortsatt aner ikke initiativtakerne om de har penger til å drifte kinoen framover.

Bilde 1 av 5

Av Hanne Mauno

– Jeg er godt fornøyd med at vi har fått Laurie Anderson hit i forbindelse med åpningen, sier prosjektleder Silja Espolin Johnson om den berømte filmskaperen, musikeren og performancekunstneren, men legger til at hun håper folk sjekker det øvrige programmet også. Der står blant annet er Apichatpong Weerasethakuls «Sovende soldater» og Maren Ades «Min pappa Toni Erdmann», og søndag skal Laurie Andersons «Heart of a Dog» vises.

Fikk nei

Denne siste uka har det vært hektisk innspurt for å få ferdig Oslos nye, uavhengige kino for kunstfilm i Kunstnernes Hus. Byggingen av selve lokalene kostet 3,5 millioner, og er finansiert av Sparebankstiftelsen, Kulturrådet, regjeringen og Oslo kommune. Det vakte oppsikt tidligere i høst da kulturbyråd Rina Mariann Hansen la fram sitt kulturbudsjett, og det ikke sto ett ord der om driftsstøtte til den nye kinoen. Kunstnernes Hus hadde søkt om 350.000 kroner i driftsstøtte for 2017.

Overraskelsen og skuffelsen i Kunstnernes Hus skyldtes ikke minst at byrådet i vår la fram en egen filmmelding, der man nettopp tok til orde for en etablering av flere uavhengige kinoer. «Uten disse midlene har vi ikke sjans til å sette i gang kontinuerlig drift», uttalte initiativtaker og filmkritiker Ulrik Eriksen til Klassekampen da dette ble kjent. Sammen med kunstnerisk leder Mats Stjernstedt, og resten av staben har han det siste halvannet året jobbet på spreng med å få til etableringen av kinoen.

Les også: – Skulle ønske det gikk raskere

Blandede følelser

Overfor Dagsavisen innrømmer Eriksen at det er med høyt spenningsnivå og blandede følelser at Kunstnernes Hus åpner kinodørene denne helgen.

– På den ene siden er vi selvsagt kjempefornøyde med at kinoen står ferdig, men samtidig vet vi jo ikke helt sikkert om vi får råd til å drive kinoen videre, etter at vi fikk nei til støtte, sier Eriksen.

– Det er jo ellers ikke noe nytt i at det er lettere å få støtte til å bygge noe, enn til å drive det. Sånn er det i Kultur-Norge. Men vi har et lite håp om at bystyret kanskje kan snu, sier Eriksen, som setter sin lit til bystyrets behandling av Oslo-budsjettet i siste møte før jul.

– Vi har hatt kontakt og dialog med bystyret og kulturkomiteen, også med de partiene som sitter i byråd, forteller han.

– Men vi kan ikke ta noe for gitt. Så det er blandede følelser, og vi syns jo det er synd at vi ikke med sikkerhet kan si at det blir noen kinodrift framover, sier Eriksen.

Les også: Klokt, eksentrisk unikum

Feirer uansett

Men Eriksen og de andre initiativtakerne har hele tida tenkt at åpningen av Kunstnernes Hus Kino, den ville de uansett markere skikkelig. Det er stiftelsen Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen som gjør det økonomisk mulig å slå litt på stortromma denne helgen, med filmvisninger, åpningsfest, besøk av Laurie Andersen, og med komiker Harald Eia som innleder om våre fordommer mot tysk humor. (Det siste foran visningen av Maren Ades «Min pappa Toni Erdmann»).

– Feiringen og åpningen er også en fin måte for oss å vise at salen er ferdig, og hva denne nye kinoen kan bli, om vi får videre støtte. Men vi er også forberedt på å få nei, og at salen dermed kan bli stående tom.

Nyeste fra Dagsavisen.no: