Nyheter

– Bygg lekeplasser

– Oslo bør bli Europas mest barnevennlige by, mener Guri Melby (V).

– Her kunne de satt opp lekestativer eller skulpturer barn kan klatre i. Og på plenen er det nesten som det skulle stått et skilt med «leking forbudt», sier Melby og peker mot Bankplassen.

Utenfor Museet for samtidskunst i Kvadraturen er gresset vitterlig striglet, nesten urørt. Området innbyr ikke akkurat til barnlig utfoldelse.

– Med noen få millioner hadde det vært fullt mulig å gjøre stedet attraktivt for både voksne og barn, legger hun til.

Les også: Det skal bli bilfritt i Oslo sentrum

Få lekeplasser i sentrum

Som byråd for miljø og samferdsel hadde Guri Melby selv ansvaret for Oslos lekeplasser fram til maktskiftet i fjor. I samarbeid med Handelsstanden bestilte hun i 2014 Bylivsundersøkelsen, som ble laget av Gehl arkitekter.

Ifølge undersøkelsen hadde hovedstaden 32 lekeplasser. Kun to av dem lå i sentrum. Til sammenligning hadde København 125 lekeplasser, hvorav 12 lå i sentrum. Rapportforfatterne konkluderte med at sentrum bør bli mer barnevennlig, og Melby bestilte en oppfølging fra Plan- og bygningsetaten og Miljø- og samferdselsetaten for å se hva som kunne gjøres.

Hva mangelen på lekeplasser faktisk innebar, fikk hun først merke i vår, da hun selv ble mor og opplevde byen med barnevogn.

– Vårt byråd bygde lekeplasser, men vi satset for lite på lekeplasser i sentrum. Oslo er egentlig en veldig barnevennlig by, med heiser på T-banen og kultur for å ta med barna på kafé. Men det er for få steder hvor barna kan leke her, sier Melby.

Hun mener at dagens byråd har «fine visjoner om bilfritt sentrum», men frykter at omfattende utredninger står i veien for enkle og konkrete tiltak som vil skape mer byliv umiddelbart.

– De har i sine budsjetter ikke satt av en eneste krone til gateopprustning eller lignende tiltak, de har bare satt av penger til utredningsprosesser, sier hun.

Vil bli best i Europa

Melby, som er nestleder i miljø- og byutviklingskomiteen i Oslo, har nå fremmet et privat forslag hvor hun etterlyser en handlingsplan fra kommunen. Hun vil at Oslo skal bli Europas mest barnevennlige by. Melby ønsker mellom 2 og 12 lekeplasser i sentrum innen fem år, og mellom 32 og 100 totalt i hele byen innen 2025.

Hun trekker fram Bankplassen, Grev Wedels plass og plassen utenfor Jacob Kirke som områder hvor man enkelt kan sette opp lekestativer eller klatrevennlige skulpturer for å lokke familier.

I tillegg vil hun lage en gå- og sykkelvennlig akse fra Markveien via Torggata og Kirkegata til Kvadraturen for å gjøre det enkelt og hyggelig å komme seg til Sentrum.

– Byrådet kan sette av en pott og starte arbeidet uten å vente på en lang utredning. Dette kan gjøres raskt, sier hun.

Først må bilene vekk

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) ønsker Melbys forslag velkommen.

– Sentrum er i dag ikke barnevennlig nok, men kjernen i det å gjøre sentrum bilfritt, er å gjøre byen trygg og tilgjengelig for mennesker i alle aldre, også barn. Ved å fjerne bilene får vi plass til flere lekeplasser.

– Har dere konkrete planer om å bygge lekeplasser i sentrum?

– Dette er en del av bilfritt sentrum-prosjektet, som fortsatt er på planleggingsstadiet. I det inngår også oppfølgingen av Bylivsundersøkelsen.

– Kan Oslo bli Europas mest barnevennlige by?

– En by med så mange grøntområder har alle muligheter til det, og når vi frigjør plass vil det også gjøre Oslo sentrum tryggere og gi mer rom til lekeplasser og andre steder der barna kan leke, sier hun.

Les også: Skal forvandle oslofolk fra bilister til bønder i byen

Mer fra Dagsavisen