Nyheter

Vålerengas svenske-suksess

Tre svensker er sentrale i VIFs snuoperasjon. «Henger’n» ville vise dem Vålerenga.

Se video øverst i saken!

VÅLERENGA (Dagsavisen): VIFs suksessrike svenske trio ble med legenden Terje «Henger’n» Hellerud til området der det hele starta for 103 år siden. Historiene satt løst nå, som dengang.

Keeper Marcus Sandberg fra Rönnäng i Västra Götaland, høyreback Robert Lundstöm fra Sundsvall, og venstreback Rasmus Lindkvist fra Stockholm utgjør svenske-trioen i dagens VIF.

Alle tre har vært sentrale i den snuoperasjonen klubben har prestert på banen i de fire siste kampene (tre seirer og en uavgjort).

I søndagens 2-0-seier over Sarpsborg08, scoret Lindkvist det første målet, Lundström serverte Moa 2-0-scoringen med et flott innlegg, mens keeper Sandberg holdt nullen.

De tre er bosatt i andre bydeler i Oslo, og innrømmer at det er så som så med kunnskapene om klubbens historie.

Så nå som de har lært A-laget i VIF å kjenne, og er blitt en sentral trio i laget, var det på tide å ta dem med på historisk grunn i strøket Vålerenga i bydel Gamle Oslo.

Der historien om Vålerengens idrettsforening startet.

Lindkvist så på en leilighet i Vålerenggata rett etter han kom til klubben for snart tre år siden. Ellers har de ikke vært her.

Terje Hellerud tok på seg rollen som guide og innledet med et kjapt lite foredrag ved historiske Sotahjørnet.

Det er en lydhør trio som hører VIF-legenden innlede.

Les også: Wæhler legger opp

Pastor Gasmann

– Her var det mye nød og elendighet i gamledager. Det lukta ofte brennevin av gamlekara. Arbeidsledigheten var høy, og lønningene lave for de som var så heldig å ha arbeid. Du ser det er annerledes her nå, og folka som bor her nå lever under helt andre forhold. For drøye 100 år siden hang unggutta på hjørnet her. De hadde to valg; å bli hengende, eller å være med på idretten som vokste fram, forklarer Hellerud.

Områdets lektor og pastor, Hans Møller Gasmann, hadde aktivt sørget for at fotballspillet var blitt en del av miljøet i området, og 29. juli i 1913 ble klubben stiftet.

De tre svenskene lytter til Helleruds historier, og innrømmer at dette er ukjent miljø og historikk for dem.

– Da jeg kom til klubben, visste jeg at Vålerenga var en av toppklubbene i Norge, jeg hadde hørt at de har fantastiske supportere, men utover det visste jeg ikke mye, sier Rasmus Lindkvist, og hans to landsmenn nikker samtykkende.

Les også: Da Oslo-fotballen skapte legender

Vi kjørte sammen med dem fra treningsfeltet og ned til Vålerenga, en kjøretur som tar fire, fem minutter. Terje Hellerud vokste opp i omårdet, i Jordalgata 5, og meldte seg inn i klubben i 1946. Av alle Vålerenga-legender oppgjennom historien, er han kanskje den største av dem alle.

– Som alle veit, var det ikke verken tv eller internett på den tida. De fleste av oss som valgte å ikke bare henge rundt, ble ganske gode i idrett. Også var vi så heldige at det på den tiden var flere jevngode lag her i by´n, ikke som i dag, hvor VIF er den eneste toppklubben. Bykampene var noe halve byen gledet seg til.

– Litt slik det er i Stockholm i dag, skyter Lindkvist inn, og sikter til at byderbyene lever i beste velgående i den svenske hovedstaden, med tre lag som spiller for fulle hus når de møtes (Hammarby, Djurgården og AIK).

– Vi kjenner jo et ekstra trykk på tribunene i kampene mot Lillestrøm, men det skulle nok helst vært ett Oslo-lag til i toppen, sier Lindkvist, som selv har spilt tre år i Djurgården i aldersbestemte klasser.

Likhetstrekk med «Bajen»

Vi har gått ned Vålerenggata, og ender opp utenfor ved hjørnet til Ingeborgs gate, der selve stiftelsen av klubben fant sted. Dette med at Vålerenga var en arbeiderklasse-bydel, er noe som fenger interessen hos de tre svenskene.

Keeper Sandberg flyttet inn til Gøteborg som 15-åring, og forteller at såvel IFK Gøteborg som GAIS er for arbeiderklasse-klubber å regne, mens Örgryte har vært ansett som klubben for de av høyere sosial rang i byen.

Når Stockholmsgutten Lindkvist forsøker å trekke parallellene til sin hjemby, blir han irettesatt av de to andre:

– Så, så, finnes det noe annet enn snobber i Stockholm, da, fleiper de.

«Henger´n» bryter inn og sier at joda, Hammarby fra bydelen Södermalm har mange likhetstrekk med Vålerenga. Begge fra arbeiderklassen, begge med bohem-stempel fra gamledager. Og begge bydeler er i dag moderne og trendy å bo i. Felles har de også at begge sliter i bunnen av tabellen.

Kjetil Rekdal berømmer de tre svenskene og sier de har en stor del av æren for at klubben har våknet til live igjen etter en lang dvale.

Lundström sliter med en vond stortå som det ble tatt MR av i forrige uke. Han fikk også et brudd i håndleddet på en treningsøkt. I 3-0-seieren over Molde storspilte han på sin høyreback-plass, mens Lindkvist vartet opp med storspill på venstresida. Bak dem sto Marcus Sandberg støtt.

Les også: Deila: Vi skal bygge VIF på sikt

«Henger´n» gjenkjennes

I søndagens 2-0-seier over Sarpsborg08 var de igjen sentrale.

Sisteskansen Sandberg er nå førstevalg på keeperplassen i VIF. Det bekrefter keepertrener Gjermund Østby overfor Dagsavisen.

– Kampen mot Molde var min klart beste i VIF-trøya. Og den beste kampen for laget under min tid. Vi får holde trykket oppe framover, sier Lundström.

Lindkvist sier han ble hentet til VIF som venstreback, men så flyttet lenger fram på banen, for nå å være tilbake som back.

– Det har jo vært veldig mye skadeproblemer i laget, så nå er jeg nede på backen igjen. Jeg spiller der treneren ønsker, men kan si at jeg trives som back.

Les også: Derfor vil ikke «Hengern’» se Lillestrøm – Vålerenga

Terje Hellerud blir gjenkjent av folk i nabolaget mens vi står på hjørnet av Vålerenggata og Ingeborgs gate. Han hilser vennlig tilbake.

Han veit alt om hva klubben VIF har betydd for folka der øst. Og sier han er stolt over de svenske unggutta, som han kaller dem.

– For meg har det alltid vært det samme hvor dem kommer fra. Når dem får på seg drakta, så er dem Vålereng-gutter alle sammen. Vi får bare fortsette som i de siste kampene, spille ballen framover, ikke bare til hverandre på tvers hele tida. Så går dette bra, avslutter guiden Terje Hellerud.

Kommentar: Slik skal det se ut på nye VIF stadion (Reidar Sollie)

Terje Hellerud

Født 25. september 1939

Betalte 1 krone og ble medlem i VIF i 1946

Spilte A-lagskamper i ishockey fra 1954-1974, 69 VM-kamper for Norge

A-lagsfotball fra 1957-1977, tre landskamper

Jobber fremdeles som alt mulig-mann i Vallhall

Rasmus Lindkvist

Født 16. mai 1990 i Stockholm

Klubber: Alby IF, IF Brommapojkarna, Skellefteå FF, Dalkurd FF, Östersunds FK, VIF fra 2014.

Robert Lundström

Født 1. november 1989 i Sundsvall

Klubber: Kubikenborgs IF, IFK Timrå, Medskogsbrons BK, GIF Sundsvall, VIF fra 2015.

Marcus Sandberg

Født: 7. november 1990 i Rönnäng

Klubber: Rönnängs FF, Ljungskile SK, IFK Göteborg, VIF fra 2015/16

1 landskamp U-19, tre for U-21.

Vålerenga

Stiftet: 29. juli 1913.

Siden 1989 har Vålerenga Fotball vært en klubb i allianseidrettslaget Vålerengens Idrettsforening.

Meritter: Fem serie- 
og fire cupmesterskap.

Tidligere klubbnavn:

1903-1912: Vaalerengens Ynglingeforenings fotballparti Spark,

1912-1913: Vaalerengens Fotboldklub,

1913-1914: Idrætsforeningen Spring,

1914-1989: Vaalerengens Idrættsforening, Vaalerengens Idrettsforening, Vålerengens Idrettsforening,

1989-1995: VIF Fotball,

1995-d.d: Vålerenga Fotball.

Mer fra Dagsavisen