Nyheter

Raymond Johansen gir opp å bli byregjeringsleder

– Mange vil sikkert hevde at det er et prestisjenederlag, sier byrådslederen.

Bilde 1 av 3

Byrådsleder Raymond Johansen får ikke lov til å omdøpe Oslo byrådet til «byregjering» og seg selv til «byregjeringsleder». Det slår Kommunaldepartementets jurister fast.

17 minutter over 12 i dag kom meldingen på vg.no.

Men la oss spole 16 minutter tilbake:

Over en kopp kaffe på cafeen Mesh i gangavstand fra Oslo rådhus kommer Johansen med følgende beskjed til Dagsavisen:

– Jeg vil be Ap, SV, MDG og to representanter fra Frp om ikke å stemme for forslaget om byregjering når de skal behandles i bystyret onsdag, sier Johansen til Dagsavisen.

– Det er endelig punktum for byregjering?

– Ja, det er over. Finito, sier Johansen.

###

Mandag ettermiddag het Raymond Johansens kontor fremdeles «Byregjeringslederens kontor». Faksimile.

Bestemte seg forrige uke

Ifølge Johansen tok han opp saken i byrådet allerede på torsdag forrige uke. Før intervjuet med Dagsavisen hadde han underrettet ordfører Marianne Borgen (SV) og gruppeleder for Arbeiderpartiet, Frode Jacobsen, om beslutningen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Beslutningen kom helt uavhengig av Kommunaldepartementets konklusjon, og baserer seg på en helhetsvurdering, understreker Johansen.

– Jeg gikk til valg på å gjør noe med Oslo-offentligheten og  tydeliggjøre ansvarsforholdet i kommunen. Vi har dette i byrådserklæringen og vi har snakket om dette i ett helt år. Men nå har vi sett hvordan ting utvikler seg: Diskusjonen om byregjering står i veien for å få frem alle de andre tingen vi er opptatt av og alt det andre vi får til, forklarer Johansen.

Han sier han brukte påsken på å tenke seg om.

– Det er en fjellvettregel som sier at det ikke er noen skam å snu. Fra å handle om et ærlig forsøk på å klargjøre ansvar, har det blitt en diskusjon om tituleringen av meg selv. Jeg kjenner meg ikke igjen i det bildet og det er en avsporing. Derfor vil jeg nå ta ansvar for dette og droppe hele navnendringa, sier Johansen.

– Er det et prestisjenederlag?

– Mange vil sikkert hevde det. Jeg baserte meg på en vurdering fra kommuneadvokaten som sa at vi hadde anledning til dette. Nå ser jeg at saken lever sitt eget liv, det har ikke vært ørens lyd å få, mange har ønsket å ha fokus på denne diskusjonen, det står i veien for fokus på politikken, og da tar jeg ansvar.

–  Du gjør ikke dette for å unngå et nederlag når saken behandles av Kommunaldepartementet?

– Uavhengig av hva de kommer frem til har jeg selv kommet frem til at dette står i veien for politikken.

Les også: Høyre foreslo «byregjering» først

Ikke trodd det skulle bli slik

–  Du har jo blitt anklaget for å være pompøs, en solkonge, har det noe med saken å gjøre?

– Å bli karikert tilhører vår bransje. Men når Marianne Borgen skal snakke om terroren i Brüssel og blir heller intervjuet om byregjering, har det gått for langt.

– Er du overraska over støyen denne saken har skapt?

–  Ja, jeg hadde ikke trodd det skulle bli slik. Det var et ærlig forsøk på en tydeliggjøring av ansvar og jeg har snakket om det i over ett år.

Like etter det siste spørsmålet ble stilt, tikket hastemeldingene om svaret fra Kommunaldepartementet inn. Johansen og hans rådgiver hastet tilbake til sine kontorer.

Ifølge dem kom svaret fra Kommunaldepartementet i byrådets postkasse 12.08. Åtte minutter etter intervjuet startet.

Les kommentar: Raymond burde ha sjekket lovligheten, men han er rørlegger og ikke jurist. (Arne Strand)

Mer fra Dagsavisen