Nyheter

Karpe Diem vil ikke være rollemodeller

Karpe Diem om ecstasy og bordell - og rollemodell.

Bilde 1 av 2

4

Karpe Diem

«Hus/hotell/slott brenner»

KARPE DIEM DA

Karpe Diem er to rappere som stadig vekk omtales som forbilder og rollemodeller. En ære Chirag og Magdi ikke bare er postive til. Alle sammen både er og ikke er rollemodeller, men det er ikke noe vi selv velger. Det er en rolle få ber om, men enkelte får tredd nedover seg. Nå er du stor stjerne og rollemodell, liksom. Sånn for å sette det hele på spissen lanseres låten på bloggen til Sophie Elise.

Chirag svarer enkelt på dette med; «De sender meg på minneseremoni, for å stå på Nobel. Jeg er det største forbildet som går på to ben. Jeg får lyst på MDMA og gå på bordell. Hver gang dere kaller meg for rollemodell». Slik taler en mann som er lei av å bli framstilt slik eller sånn i media. Verken MDMA, som da altså er virkestoffet i ecstasy, eller bordell er lovlig her til lands. Heller ikke noe en rollemodell normalt skryter av å beskjeftige seg med, ei heller gjør. Eller? Det er da noen som besøker bordell og det er kanskje enda flere som tar en pille lørdagskvelden. Disse er da også rollemodeller. For sine barn, venner eller familie for eksempel. De sitter på Stortinget. De er lærere. De er leger. De jobber i politiet. De er gode i sport, eller bare rett og slett heftige artister.

Og hvem har bestemt at rappere og popstjerner er rollemodeller? Foreldre på MDMA? Politikere på bordell? «Jeg får stå på Nobel. Jeg får gå på Senkveld og jeg får lyst til å putte cannabis i boller fra Shell, hver gang dere kaller meg for rollemodell», sier Magdi. Også han føler trang til å opponere og legge rollemodellen bak seg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Hus/hotell/slott brenner» har ikke den samme eimen av krutt som «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», men er en fin popsang. Karpe Diem går ikke løs på noen i samme grad denne gangen. Dog setter Chirag og Magdi fingeren på velstand, forskjeller og det faktum at alle har en helt eller et forbilde, men ingen er ufeilbarlig. «Midt i blant Canada Goose og au-pairer. Går pappa på jobb i vernesko og BlåKläder. Der gåseleveren vokser på trærne. Og vi payer toppskatt til vi dæver», heter det.

LES OGSÅ: Sterk og vond politisk rap

Refrenget «Sola skinner inn i store slott som ingen bor i», er ordrett fra DumDum Boys’ «Tusen etasjer høi», og forteller noe om tomhet, fremmedgjøring og velstand. Vi har det vi trenger og mer til. For vi har det fint her til lands, men er det kanskje bare perler for svin?

Karpe Diem starter turnéen sin 5. februar i Drammen.

Espen Hågensen Rusdal

Espen Hågensen Rusdal

Frontsjef i Dagsavisen.