Karpe Diem er ute med nytt materiale. Det imponerer Dagsavisens anmelder. FOTO: Alam1k3

Sterk og vond politisk rap

ANMELDELSE: Norsk rap har aldri vært viktigere.

Se den offisielle musikvideoen til Karpe Diems ferske «Det er lett å være rebell i kjellerleiligheten din» over!


6

Karpe Diem

«Lett å være rebell i kjellerleiligheten din»

KARPE DIEM DA

 

Karpe Diem slapp plutselig tre låter med politisk sprengstoff. Lydmessig ser Karpe Diem mot dagens hip hop-lyd. I hvert fall litt, der de bruker auto tune og snerrer linjene sine ut av høyttalerne. Det er agg her. Og Karpe Diem går nå fra følelser til meninger. For innholdet her er sterkt.

«De sa de kom fra fattigdom, men hadde råd til båt hit, sier Magdi. «Er det dette skattepenga mine går til?». «Jeg driter i om du er Tshawe, Vinz eller Nico». «Er det du som skal med datteren min på kino?».

Slike utsagn er vonde, men ikke minst provoserende og flaue. Det er lavmål å si noe slikt om andre. Dessverre trenger man ikke gå langt for å snuble over dem som kommer med slikt oppgulp. Selv politikere lirer av seg edder og galle på Facebook og toer sine hender etterpå. I det aller første innlegget i forumet under en Karpe-sak på VG om «Det er lett å være rebell i kjellerleiligheten din» heter det; «Slike folk trenger vi ikke». Utsagnet i seg selv er bevis på det motsatte. Det er akkurat slike folk vi trenger. «Alle er de samme ulla. Alle skal bli knulla. Mulla, mulla, mulla», er ikke så langt unna forumstråden under enhver Karpe Diem-sak på nettet.

LES OGSÅ: Se noen av norgeshistoriens beste albumcover

Treffer

I «Hvite menn som pusher 50» heter det; «jeg er så hvit jeg kunne vært på et frimerke på ski. Men jeg har fått det til i Norge da. Det får’n si», og Karpe setter med det andre ord på noe de aller fleste har hørt før; «jeg er ikke rasist, men».

De treffer godt med tekstene sine og igjen er det i retning Frp de sparker, men da også i retning Erna og ikke minst «folk flest» – en litt ubestemmelig mengde mennesker som utelukkende mener hva siste politiker akkurat har sagt. I hvert fall om vi skal tro politikerne selv; «og det tror jeg at folk flest er enig med meg i».

Også middelklassen og store forskjeller får sitt i disse tre låtene. Familier med au pair, Lyn-gutter og Montebello blir i hvert fall nevnt. «Au pair», «Hvite menn som pusher 50» og «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» treffer nok en stor del av befolkningen som sådan, nemlig middelklassen. Karpe Diem slipper ny musikk fredager framover, akkompagnert med videoer. Det er bare å glede seg.

LES OGSÅBoka om Karpe Diem: Temmelog tynn tekst

Politisk

Sånne låter som «Det er lett å være rebell i kjellerleiligheten din» er sjelden vare. For når ellers kan man med rimelig sikkerhet regne med at en sang er tema i regjeringen? Dette beviser at kunst virker og at den gjenspeiler virkeligheten.

«Hunder født i staller er ikke hester eller gårsdyr», rapper duoen. Særlig er de små ordspillene her glimrende. «Du blir aldri skandinaver, naver, naver, naver!». Gåsehud. Eller; «Oh, lord. Oh, lord. Kan du tilgi Lille Lord for å ville ha bil og båt? Nei!». Sjelden har jeg opplevd et mer treffende musikkverk enn dette.

Så får det heller være at Anundsen skjønner såpass lite av virkeligheten at han ser det som en ære å bli latterliggjort i en raptekst. Når man ikke selv evner å se hvor langt ute på viddene man ferdes, er det bare et ord for det; flaut. Da kan jeg vel runde av med at ja, jeg er Lyn-gutt, jeg er hvit og pusher 50, og jeg er vokst opp med praktikant (som vel er som au pair i dag) hjemme på Frogner. Men det er da ikke rart at andre også ønsker seg båt og bil vel? Har du det kjipt, så vil du skape et bedre liv for deg og dine. Det er bare menneskelig. For kjære justisminister Anundsen; flyktninger er mer enn en utgiftspost; de er mennesker.