Nyheter

Vil ha gutter inn i helsefagene

Prosjektet «Menn i helse» forsøker å gjøre helsefag til et «guttefag». Målet er å hindre at kjønnsstereotypier fører til frafall.

Bilde 1 av 2

– Tror dere det er en fordel å være gutt i helsebransjen?

Frode Rønsberg kaster spørsmålet ut i et auditorium fylt med rundt 160 gutter. Ingen bryter stillheten, men flere og flere hoder nikker bekreftende. Rønsberg er leder i prosjektet «Menn i helse» og ønsker guttene velkommen til Kuben yrkesarena på Økern. Elevene har trosset kulden og reist fra videregående skoler i hele Oslo for å overvære prosjektet. De er alle sammen helsefagelever, og har dermed bestemt seg for å entre et svært kvinnedominert yrke.

Ifølge SSB er helse- og sosialfag den mest kvinnedominerte studieretningen i Norge, hvor 83 prosent av elevene er kvinner. Når helse- og omsorgsarbeiderne kommer ut i arbeidslivet, er også arbeidsplassene kvinnerdominerte. 8 av 10 som jobber i helse- og omsorgstjenester i dag er kvinner, ifølge SSB.

LES OGSÅ: Regjeringen lettet over at de unge velger «riktig» fag

– Trives

Shimon Ben-Avi (41) er lærling som barne- og ungdomsarbeider, også det et svært kvinnedominert felt. Han tror mange gutter vegrer seg for helsefagene fordi de er lønnsfikserte. Han poengterer likevel at det ikke gjelder alle.

– De som velger helse- og oppvekstfagene gjør det gjerne fordi de trives med de fagene, sier han.

Kvinnedominansen i helsefagene har heller ikke skremt bort Endre Marx Westergren (17) og Yalexander Lopez (18). Guttene har reist fra henholdsvis Ulsrud og Holtet videregående skoler, og ser fram mot å møte likesinnede. De er klare over at de beveger seg mot et kvinnedominert yrke, men mener interesse bør komme foran samfunnets forventninger. Westergren er selv fotballtrener for et guttelag, og oppdaget gjennom trenerrollen lysten til å hjelpe.

– Det viktigste er å være seg selv, sier Westergren.

Stereotypier skaper frafall

Lopez forteller om at mange han kjenner har valgt fag de ikke har interesser for. Han tror det er sosiale forventninger som har forårsaket det.

– Mange tenker kanskje på hva kompisgjengen vil si om de tar helsefag, sier Lopez.

Helse- og oppvekst, som er helsefaget Westergren og Lopez tar, er faget med flest avhoppere.

Ifølge en rapport utarbeidet av Institutt for samfunnsforskning, så gjør kjønnsidentitet og sosialt press det vanskeligere for gutter å velge helsefag. Guttene kjenner seg igjen i funnene, og mener at løsningen er å skape samhold blant guttene i klassen.

Selv kjenner Lopez guttene i helsefagklassen fra før av, og forteller at det da er enklere å trives. Mye er gjort om man finner en fellesskapsfølelse i klassen.

– Det er viktig med samhold i klassen, og at guttene blir kompiser og blir bedre kjent, sier Westergren.

LES OGSÅ: – Mange redde for å ikke få plass

Mer fra Dagsavisen