Nyheter

Nå blir det flere pokerfjes

Tusenvis av norske kortentusiaster har funnet fram pokerfjeset for å delta i den første lovlige pokerturneringen i Norge.

En lang rekke med unge menn i svarte dresser entrer den enorme kongresshallen på Gardermoen og setter seg metodisk ved bordene. De få gangene de snakker, er det på engelsk. Mennene er innleid av pokerselskapet Global Poker Tours og går under yrkestittelen «dealere». De skal fordele kortene og ellers overvære det som er den første lovlige pokerturneringen i Norge.

Hele 1.300 deltakere har meldt seg på arrangementet, deriblant en munter og tilbakelent guttegjeng fra Ytre Enebakk. Pokerentusiastene har en lang fartstid i spillet, og en av dem, Anders Smådal, er til og med tidligere norgesmester.

– Poker er sosialt, melder Kai Holm.

– Ja, for hettegenser, briller og musikk i øra er jo skikkelig sosialt, skyter Ronald Brunstrøm inn og ler.

Adrenalinkick

Gjengen mener det er på høy tid at Norge skal huse pokerturneringer, og fnyser av myten om at poker oppmuntrer deltakere til å spille seg fra gård og grunn. Richard peker nedover vennegjengen sin og minner om at de er alt fra revisorer, ingeniører til eiere av egne firmaer. Pokerspillet er bare en mulighet til å få utspring for gutteinstinktene, mener de.

– Det er noe med spenningen og adrenalinet i spillet som er tiltrekkende.

Spillehallen er fylt til randen av menn i alle aldre. Mange er konsentrerte, men enda flere nyter begivenheten som om den først og fremst var sosial. På grunn av spillereglene har ingen satset mer enn 5.000 kroner, men det er ikke bare den lave risikoen som gir turneringen en lett og avslappet tone.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mannsdominert

Veldig mange virker å være i sitt rette element, forteller Andreas Høivold, som er en stor stjerne i norsk poker. Han er enig med gjengen fra Ytre Enebakk om at poker utfordrer menns konkurranseinstinkt på en sunn måte. Han skuer ut i spillrommet i et forsøk på å finne en kvinne, og får etter en lang stund øye på Anne Smith. Hun har tidligere deltatt i «ladyeventen» i NM i Dublin, og attpåtil kommet på 5. plass. I dag kan hun derimot ikke spille fordi hun ikke har funnet barnevakt.

Tre unge kvinner i matchende røde topper gjør seg også bemerket.

– De er massasjedamer som tar betalt. Når en deltaker sitter stille i 12–14 timer blir man fort stiv. Da er det greit med massasje, sier han, og legger til at det ikke er en mannssjåvinistisk greie. I USA har man også mannlige massører, forteller han.

– Det er bare massasjen som er viktig.

Avhengighet

En undersøkelse gjort av institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen om pengespill, viser at 1,09 prosent av de spurte pokerspillerne sier at de har et spillproblem. Det gjelder altså internettpoker. Pokerturneringer er såpass nytt i Norge at det finnes lite dokumentasjon på hvor avhengighetsskapende det er.

Da regjeringen sendte forslag ut på høring om poker-NM og private pokerlag var Norsk Forening for Spillproblematikk blant dem som bekymret seg over økt avhengighet. De viste til en undersøkelse fra Lotteritilsynet, som viste at det er 22.000 problemspillere, 89.000 moderate risikospillere og 289.000 lavrisikospillere blant befolkningen. «Sammenlagt viser tallene altså at det er 400.000 personer som på et eller annet nivå spiller på en problemfylt måte», skriver de i sitt høringssvar.

Den nye loven har vært aktiv siden første januar 2015. Siden har det vært lovlig å arrangere pokerlag i private hjem der innskuddet er på maks 1.000 og med maks ti deltakende spillere.

– En myte

Høivold forteller at han for flere år siden spådde at poker ville bli lovlig i Norge i 2015. At opposisjonen mener legaliseringen vil motvirke kampen mot spillavhengighet, skjønner han lite av. Det ligger ikke i spillets natur å fremkalle avhengighet, mener stjernen.

Spillavhengige trenger følelsen av at alt kan tapes og vinnes på øyeblikket. Poker er metodisk, krever tid og ferdighet, mener han. En ivrig Høivold forteller om «gudfaren» i norsk poker som er en selverklært spillavhengig.

Denne gudfaren er Thor Hansen, en karismatisk og frittalende pokerstjerne som har slitt med avhengighet i mange år, men som forteller at avhengigheten hans aldri har blitt trigget av poker. Hansen poengterer at det bare er to land i verden som forbyr fri arrangering av pokerturneringer.

– Norge og forbanna Nord-Korea, sier han.

Han mener Norsk Tipping er tjent med å opprettholde streng regulering av pokerforbud for å beholde pengestrømmen fra andre, mer lønnsomme pengespill.

– Poker er verdens største folkesport, hevder han.

Det er bare minutter til klokken på storskjermen signaliserer turneringsstart. Gjengen fra Ytre Enebakk er fortsatt like tilbakelente, og avvæpner nervene med humor og pils. Kai Holm peker på Trond Wulff og forteller at han har for vane å ta med et lykketroll som han plasserer ved sjetongene sine under spillet.

– Har du med lykketrollet i dag, Trond?

– Det går bedre uten, sier Trond Wulff og ler.

Mer fra Dagsavisen