Nyheter

VIF tar et massivt oppgjør med supporterkulturen

KOMMENTAR: På deres nye stadion skal identiteten bygges.

Bilde 1 av 2

Fotballtilskuere er ikke noe presist begrep. På Ullevaal stadion torsdag kveld fylles det opp av 26.000 feststemte i norske farger, vennlig innstilte mennesker som holder seg høflig i ro når den ungarske nasjonalsangen skal spilles. Slik er det ikke på klubbkamper. Utskuddene blant Vålerengas supportere synliggjør problemet. Og det må tas grep som merkes.

Vålerenga kutter alle bånd til supportere med voldelige anslag, i Oslo vil det si såkalte «Isko Boys« og «Ikaros Oslo». Dette er norske forgreininger av den såkalte ultras-kulturen, en type unge fotballsupportere som ville utfordre etablissementet, som vil ha bengalske lys, spektakulære tifoer (plakater) og helst maskere seg for å markere et skille fra den «kjedelige» supporteren. Trenden oppsto i Italia, men de fleste norske toppklubber har slike grupperinger koblet til seg nå.
Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Problemet i Vålerenga er at man har mistet kontrollen. Det er dels et storbyfenomen, opplagt et samfunnsproblem. I Stockholm har vi sett det samme rundt Djurgården og AIK. Klanen har fått stempel som Norges beste supportergruppe, de holder stand ennå selv om medlemstallet nesten er halvert siden gullalderen for åtte-ni år siden. Vålerenga ble nummer tre på årets publikumsstatistikk med et snitt på 10.099 solgte billetter per kamp. Potensialet er mye høyere.

Alvoret i situasjonen ble understreket av det Vålerenga selv publiserte mandag kveld: «Slagsmål utenfor stadion i Kristiansand, utstrakt bruk av maskering, ulovlig og farlig bruk av pyroteknikk på Åråsen og Marienlyst, interne konflikter på flere av bortekampene og interne konflikter i forbindelse med grunnsteinnedleggelsen i juli. Det har i 2015 vært en økning av vold og trusler. I tillegg er det stadig flere nazister som dukker opp på våre arrangementer. Disse hendelsene skaper frykt blant supportere og publikum», skrev klubben til alle sine medlemmer.

Les også: Klanen misfornøyd med kampoppsett

Klanen tok et historisk oppgjør med rasistiske elementer blant supporterne for 20 år siden. Det praktiseres nulltoleranse og Klanen ble i 2005 tildelt en ærespris av stiftelsen Benjamins Minnefond. Ingen klubb i Norge er mer flerkulturell enn Vålerenga.

Men nå har disse elementene i stedet fått grobunn i de alternative supporterkulturene. Det er den kampen som tas nå. Vålerenga spiller sin siste sesong på Ullevaal stadion neste år før deres nye hjemmebane skal stå klar. Der kan VIF igjen skape sin nye identitet. Da handler det om å skape en atmosfære av lidenskap, men med trygghet og trivsel som bærebjelker. Klanen har klart det før.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen