Nyheter

Marianne Borgen blir ordfører i Oslo

SV-veteran Marianne Borgen blir ny ordfører i hovedstaden.

av Sofie Prestegård og Irene Halvorsen

Fredag kveld presenteres forhandlingsresultatet etter tre uker med beinharde forhandlinger mellom Miljøpartiet de grønne, SV og Arbeiderpartiet for partienes representantskapsmøter.

SV sikrer seg en stor seier ved at de får den fremtredende rollen som ordfører i Oslo, etter det Dagsavisen erfarer.

KOMMENTAR: «Mor Oslo» tar klubba (Irene Halvorsen)

Dommen

For Oslo Arbeiderparti er det påtroppende byrådsleder Raymond Johansen som presenterer forhandlingsresultatet, før de 368 medlemmene i representantskapet i Oslo Ap får avsi sin dom.

Johansen kom hastende inn til samfunnssalen i Oslo Rådhus litt før klokka 16.30 fredag ettermiddag, med Ap-topp Tone Tellevik Dahl ved sin side.

Flere uavhengige kilder antydet at partiet kan komme til å bruke hele kvelden før resultatet er klart.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Spenning i SV

Men enda større spenning har det vært knyttet til utfallet av avstemningen hos SV i kveld. Representantskapet der møttes først klokken 18 i nærheten av partikontoret på Tøyen.

Så spørs det om ordførervervet vil være nok til at SV sier ja til å gå inn i byråd.

I SV var det delte meninger om det var rett å i det hele tatt innlede forhandlinger med Arbeiderpartiet, og fylkesstyret var delt på midten. Men et soleklart flertall i representantskapet på 65 mot 10 stemmer sørget i midten av september for et forhandlingsmandat som åpner for at SV kan ta plass i byrådet, slik Dagsavisen skrev 19. september.

Dyre løfter

Etter det Dagsavisen forstår, har pengebruken og kampen om milliardutbyggingen av E18 vært de absolutt vanskeligste sakene.

Den største dragkampen er mellom Ap og SV, som begge har lovet dyre velferdsløft for Oslo.

Mens Ap vil bruke penger på barnehageplasser og nye stillinger i eldreomsorgen, gikk SV til valg på å bedre Oslo-skolen og gratis aktivitetsskole.

Etter det Dagsavisen forstår, skal MDGs krav om mer sykkelvei og sykkeltilpasning, ha vært enklere å lande, da det ikke er dyre tiltak, og Ap har vært med progressiv i miljøpolitikken enn ventet.

Spørsmålet om eiendomsskatt var et av de vanskelige punktene partene har måttet komme til enighet om. De tre vil alle gå inn for å innføre eiendomsskatt i Oslo, men har ulike modeller. Utbyggingen av E18 vestover og bilfritt sentrum er andre spørsmål det knyttes stor interesse til.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Nyeste fra Dagsavisen.no: