Nyheter

Akuttmottak for 130 åpner

Det hamres, snekres, limes og monteres på spreng i Pilestredet 77 i Oslo. Klokka 15 i dag åpner Røde Kors et helt nytt akuttmottak for nyankomne asylsøkere.

Bilde 1 av 5

– Vi skrev seksmånederskontrakt med Utlendingsdirektoratet (UDI) forrige torsdag. Fredag inntok vi lokalene. Lørdag vasket vi ned tak og vegger og bonet gulvene, opplyser Hanne Krogstadmo, nyansatt mottaksleder.

Det er dette akuttmottaket som skal erstatte de traurige forholdene nyankomne asyl­søkere har vært prisgitt i og utenfor kontorlokalene til Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen.

– Meningen er at asylsøkerne bare skal være her en dag eller to – den tida PU bruker på å registrere dem ferdig før de skal videre til mer permanente mottak, sier Hanne Krogstadmo.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Seng og dyne 

– Asylsøkere som kommer hit mellom 07 om morgenen og klokka 05 neste morgen skal få et varmt måltid og en seng med dyne. De får tilgang til dusj og toalett. Vi jobber med hvordan vi skal løse det med helsesjekk, forteller Hanne Krogstadmo.

Et romslig oppholdsrom venter på stoler, sofaer, bord og kanskje en flatskjerm. En av hjelperne setter ut et Ikea-bord og stoler i spisesalen og utbryter:

– Vi kan ikke ha stoler og bord for tett heller, for da kan man fort bli litt gal.

Så:

– Denne stolen er fucked, den driter vi i.

– Den her da, sier medhjelperen og iler til med en ny.

Men de to lekerommene for barn er ferdig innredet av 40 Ikea-ansatte på dugnad. Utenfor står en barnekrakk. Bak døra to små lekerom. Det ene er med leketelt,

lekekjøkken, pulter med fargeblyanter og plastkasser stappfulle med leker. Et klassisk barneskole-paradis er klistret rett på gulvet.

Det andre lekerommet er mer for kos, med myke puter og kosedyr i glade farger. På et oppholdsrom er lite leketelt.

 LES OGSÅ: – Kan ikke leve med flyktningleir her

– Bare å sende CV-er

Ett døgn før åpningen er verken resepsjonen eller ankomstrommet innredet. Soverommene har i dag 90 sengeplasser – som skal bli til 130. Foreløpig med sammenleggbare feltsenger med nye dyner (donert av Jysk). Feltsengene skal erstattes med køyesenger som først leveres i dag. Ett tidligere kjøkken må fungere som sovesal, enn så lenge.

– De der soverommene ser jo så stusslige ut, sier en frivillig.

– De som kommer er kjempeslitne, de kommer bare til å sove, svarer en annen.

– Har du vært med på dette før du da?

– Aldri!

LES OGSÅ: Ine ga Mohammad en familie

Næringslivet har stilt opp

Det er torsdag formiddag. I alle rom er det håndverkere og Røde Kors-ansatte. Omringet Elkjøp-esker, såpepaller fra Borregaard og kopper og tallerkener fra Porsgrund Porselen setter Hanne Krogstadmo og Ninnie Midthun opp de første vaktlistene. 

– Næringslivspartnere våre har virkelig stilt opp, sier Krogstadmo, mens telefonen ringer uavbrutt. Hun ber folk som vil jobbe som miljøarbeidere, miljøverter, i resepsjonen eller administrasjonen om å sende CV-er. 
– Det skal være godt bemannet hele døgnet. Røde Kors trenger mange hender for å greie jobben, og vi jobber med hvordan vi skal få den kabalen til å gå opp, sier Krogstadmo.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen