Nyheter

– Ap har stjålet Høyres klær

Det er en vrangforestilling at velferdsstaten er venstresidens idé, mener Kåre Willoch. I en ny bok hamrer Høyre-nestoren løs mot et Ap som har stjålet Høyres klær.

«Den delen av venstresiden som i dag kalles sosialdemokrati står sterkt i dag, fordi den på så mange områder har gått over til den moderate høyresidens ideer.»

Det er konklusjonen i tidligere statsminister Kåre Willochs bok: «Strid og samarbeid mellom høyresiden og venstresiden i norsk politikk fra 1814 til i går.»

ARNE STRAND: Regjeringen råtner på rot

– Gratulerer

Uka etter at Arbeiderpartiet har gjort et brakvalg, forklarer Willoch hva han mener er partiets suksessoppskrift: De har gått bort fra sin sosialistiske ideologi.

– De vinner valg fordi de har gått bort fra mange av sine sosialistiske ideer, og tatt høyresidens nye liberalistiske politikk og satt sitt navn på den. Det er klokt av dem. Gratulerer til dem for det, sier Willoch.

– Så Ap lånte Høyres klær mens dere var ute å badet?

– Ja. Det er et treffende uttrykk fra tidligere statsminister Jan P. Syse (H).

Willoch trekker analysen langt tilbake i tid, og mener skiftet i Ap har skjedd gradvis, med forstrekkende fart siden 80-tallet. Han sikter til at Ap har gått i mer liberaliserende retning når det gjelder næringsliv og kultur.

– De gikk blant annet inn for å delprivatisere Statoil under Stoltenberg, omgjorde televerket til å bli det som i dag er et stort globalt selskap. Nå er det enighet om at staten ikke skal blande seg i næringslivets strategiske vurderinger, sier han.

Willoch mener sosialdemokrati har gått fra en forkortelse for sosialisme med demokrati til sosialt demokrati.

LES KOMMENTAR: Støres store seier

Vrangforestilling

Også i sosialpolitikken mener Willoch det var Høyre som var pionerene.

– At venstresiden introduserte ideen om velferdsstaten er en fullstendig vrangforestilling, mener Willoch.

Han viser i boken til at Norges første sosiale trygdeordning; ulykkestrygd for industriarbeidere som ble vedtatt i 1894, kom etter forslag fra Emil Stangs høyreregjering. Det var altså Høyre som fikk anledning til å gjennomføre de viktigste skrittene i retning av en moderne velferdsstat, mener Willoch.

LES OGSÅ: – Nå er jobben din, Raymond

Lite om forskjeller

Det er en uke siden kommunevalget der Høyre gikk tilbake, med nesten 5 prosentpoeng. På spørsmål om hva det skyldes viser Willoch til at prinsipielle og ideologiske forskjeller kom i bakgrunnen.

– Søndagsåpne butikker og flyktningspørsmålet fikk mye oppmerksomhet.

Den tidligere statsministeren husker godt hvordan Ap manøvrerte det siste det var strid om butikkenes åpningstider i 1981.

– Det var en typisk sak der Ap var mot fordi vi var for, mener Willoch.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen