Nyheter

Frir til de unge

– Marka skal ikke utelukkende være for den ensomme turgåer med sekk på ryggen og termos i sekken.

Bilde 1 av 4

– Vi må tilrettelegge for nye brukere og nye brukergrupper.

Det sier byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H), om motstanden mot aktivitetssoner i randsonen til Marka.

– Aktivitetssonene vil ødelegge nærskogområdene som er mest brukt til rekreasjon, uttalte styreleder Frode O. Hansen i Lillomarkas venner, til Dagsavisen mandag.

Også en rekke andre organisasjoner har protestert mot byrådets planer om å åpne for bygging av alt fra klatrevegger til nye lysløyper der hvor det nå i stor grad er uberørt natur.

– Caps og saggebukser

Men ifølge Fredriksen vil aktivitetssonene bli et gode både unge og gamle vil kunne nyte godt av.

– I dag er det mange som ikke har noe forhold til Marka, fordi brukermønsteret endrer seg. Det er ikke bare bortoverski lenger. Det er også noe som heter twintip og snowboard og half pipe og alle de andre nye tingene. Vi må spørre oss om det ikke også er viktig å ta vare på de nye generasjonene og brukergruppene, slik at de begynner å bruke Marka, selv om de har capsen bak fram og bruker saggebukser, sier Fredriksen.

– Dessuten tar faktisk Frode O. Hansen i Lillomarkas venner feil. Vi har hørt på protestene og redusert områdene hvor vi foreslår aktivitetssoner, betraktelig. Vi har også sørget for at det ikke er sammenhengende aktivitetssoner hele veien i randsonen. Det legges nå opp til korridorer med uberørt mark ned til bebyggelsen, spesielt i Østmarka og Lillomarka. Det å påstå at aktivitetssonene truer Marka er derfor en sterk overdrivelse, fortsetter han.

Ifølge Bymiljøetatens brukerundersøkelse fra 2014, har 65 prosent av befolkningen i Oslo gått på tur i Marka i løpet av de 12 siste månedene. 35 prosent har gått på ski i Marka i samme periode, mens 25 prosent har syklet der.

– Viktig for folkehelsa

Fredriksen omtaler dette som «ganske store tall», men er like fullt overbevist om at det er mulig å øke dem ytterligere. En slik økning vil være viktig på flere måter, ikke minst for folkehelsa og behovet for at flere begynner å bevege seg mer enn de nå gjør, påpeker han.

– Flere lysløyper er et åpenbart tiltak i denne sammenheng, nevner Fredriksen.

Han er også opptatt av dem som sliter med å komme seg ut i Marka, uansett hvor mye de ønsker det.

– Badeplasser og turløyper tilrettelagt for rullestolbrukere, er også noe vi har tenkt på. Vi må kunne tilby også dem muligheter til å bade og dra på tur i Marka, sier Fredriksen.

I en e-post Dagsavisen har fått fra Byrådsavdelingen for byutvikling, påpekes det at «områder registrert med viktige naturverdier og landbruksområder, som ligger i utkanten av aktivitetssonen, er i hovedsak holdt utenfor sonen.»

Mer fra Dagsavisen