Nyheter

Rundt 13.000 mennesker står i dag i kø for familiegjenforening

OSLO: Det er dobbelt så lang kø for å bli gjenforent med familie som for to år siden.

Bilde 1 av 2

Talsperson for Grenseløs Kjærlighet (GK), Trond Botnen, forteller om en dårlig trend i Utlendingsdirektoratet (UDI). Organisasjonen arbeider for å sikre rettighetene til personer som søker familiegjenforening.

– Det er 13.000 som står i kø. Det er dobbelt så mange som for bare noen år siden. Det er mange færre saker som blir behandlet årlig etter at den nye regjeringen tok over, sier han.

Botnen forklarer at dette er det to grunner til.

– For det første så blir utvisningssaker prioritert høyere. For det andre skjedde det en intern omorganisering i UDI i fjor, sier han.

Cecilie Amundsen i UDI sier det er enklere å få opphold og kortere saksbehandlingstider når det søkes om oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS borgere kontra familiegjenforening etter det ordinære regelverket.

– Tanken bak er at det skal bli lettere for EU/EØS-borgere å flytte mellom de forskjellige landene, sier hun. Amundsen sier at det i dagens samfunn er flere som finner kjærlighet på tvers av landegrenser, men at hver eneste sak blir sett av saksbehandler.

– Vi har dyktige saksbehandlere i UDI som arbeider med hver enkelt søknad vi får inn. Vi vurderer hver søknad individuelt, men må selvsagt forholde oss til regelverket for disse sakene, sier hun.

GK mener Norge er for strenge når det kommer til familieinnvandring. Nå har ESA (overvåkningsorganet som kontrollerer gjennomføringen og etterlevelsen av EØS-avtalen) kommet frem til det samme. 8. juli i år konkluderer de med at Norge har fastsatt tilleggskriterier som er tvetydige og som brukes inkonsekvent og skjønnsmessig. De har gitt en frist på to måneder for å rydde opp. Amundsen ser ikke for seg at det blir endringer med det første.

– Vi har blitt gjort oppmerksom på fra vårt overordnede departement at vi i dag tolker regelverket noe strengt. Det er en lang prosess nå som er igangsett. Vi skal komme med vår uttalelse til kritikken, og dersom konklusjonen blir at vi tolker regelverket for strengt, vil vi selvfølgelig etterleve dette. Vi forvalter regelverket, sier hun.

Botnen mener Amundsen tar feil og at løsningen er enkel.

– Det er ikke UDIs praksis, men selve regelverket ESA har underkjent. Norge må endre sine regler for å etterleve EØS-regelverket, sier han. Han forteller at GK kommer til å kreve dette, samt en større bevilgning øremerket familiegjenforening fra statsbudsjettet neste år.

– Vårt mål er under seks måneder behandlingstid.

Mer fra Dagsavisen