Nyheter

Frykter for framtida

Torsdag lastet Ekeberg besøksgård opp hestehengere og varebiler og ga seg i vei mot sentrum. Nå skulle hester, geiter og andre dyr få møte byråden for miljø og samferdsel, Guri Melby.

Ponniene var lettere forskrekket da de plutselig måtte gå av hengeren og befant seg midt i byen i asfaltjungelen – og ikke i sine trygge grønne omgivelser på Ekeberg. Lite forsto de av at det lille mennesket som kom ut av det store ruvende bygget med to tårn, kan bestemme deres framtid.

Men det gjorde de mange barna og voksne som hadde møtt fram. De ville levere underskrifter til byrådet. De ønsker å redde gårdens framtid.

I fjor var mer enn 100.000 små og store innom. Nå er besøksgården teknisk konkurs. Og de som liker lukten av høy og dyr, eller de som bare vil stryke hånda lett over en mule: De fortviler. For ulikt andre rideskoler er dette en besøksgård, der dyra løper mer eller mindre fritt omkring. Du kan få nærkontakt med gjess eller lam.

På barrikadene

Lina Aas-Eng er en av de mange som har stått på barrikadene for rideskolen og husdyrparken EKT på Ekeberg.

– EKT brukes av barnehager, skoler og folk fra hele Stor-Oslo. Det er et av svært få steder man kan få nærkontakt med dyr. Det er viktig for neste generasjon å lære om naturen, hvor maten kommer fra og hvordan dyrene oppfører seg. De kan ikke bare sitte foran PC-en.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kommet imøte

Miljøbyråd Guri Melby sier at byens regjering, byrådet, har kommet EKT i møte og lagt inn en halv million for å betale avdrag og lån i år. revidert budsjett skal opp i bystyret 17. juni.

– Men vi kan ikke gi dem fem millioner til over bordet. De vil greie seg dette året, men så vil vi ha en videre diskusjon med dem. Vi jobber med generell sak om støtten til ridesentre i Oslo, og inntil den saken er ferdig vil vi vente med beslutningen om vi skal bidra til å innfri hele det resterende lånet. I revidert budsjett for 2015 har byrådet foreslått å gi et tilskudd på 500 000 kr, noe som bidrar til at de vil greie seg dette året, fram til den generelle saken kommer. Vi ønsker også å bruke tiden på å ha en en videre diskusjon med dem om driftsformer som er økonomisk bærekraftige og mulige alternative måter for Oslo kommune å bidra til at tilbudet ved EKT kan videreføres på. Men vi er opptatt av å sikre at drifta går videre i år, derfor satte vi av penger allerede i revidert, sier byråden.

– Mange ridesentre er blitt lagt ned de siste årene?

– Ekeberg er det har fått mest støtte fra Oslo kommune opp igjennom årene. Vi ga dem tjue millioner kroner i støtte for investeringer i bygningsmassen. Og garanterte for de siste fem millionene som de sliter med å betale på nå, sier Melby.

– Før vi gir noe mer, vil ha en mer helhetlig strategi slik at vi sikrer likebehandling. Vi må også vurdere om støtte til ridesentre skal komme i form av driftsstøtte eller investeringsstøtte. Fram til nå har de fleste som har fått noe fra Oslo kommune fått støtte til diverse investeringstiltak. Ekeberg får jo faktisk begge deler, sier hun.

LES OGSÅ: Sier nei til betaling i Ringnes-parken

Moxnes er sint

– Det er et stort paradoks at byrådet vil bruke 40 millioner kroner på Disney-konsernet og TV 2 som ekstremsport-konkurransen X-games, og så være så gjerrige med EKT, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Byråd Melby parerer:

– Vi har bidratt med ganske mye til EKT. Jeg synes det er smålig av Moxnes å sette disse to opp mot hverandre. Det er et viktig tilbud for ulike grupper i byen vår. Det ene er et viktig lokalt tilbud til barnefamilier og andre. X-games er viktig for en voksende idrett i Norge, sier hun.

Mer fra Dagsavisen