Nyheter

Omstridt monument på plass 1. mai

Osvald-monumentet har endelig fått en plass på Jernbanetorget.

Bilde 1 av 5

Avdukingen av Osvald-monumentet på Jernbanetorget skal skje 1. mai. Plasseringen blir ved sør-vestsiden for Østbanehallen. Enn så lenge har Plan- og bygningsetaten fattet et midlertidig vedtak. Det vil komme et endelig vedtak i løpet av seks måneder. Dermed vil det omstridte monumentet få en plassering på arbeidernes dag.

Plasseringen blir der komiteen bak monumentet har ønsket hele tida, på sør-vestsiden av Østbanehallen.

– Det kommer i hvert fall der man har blitt enige om at det skulle stå. Men det blir som en midlertidig godkjennelse for et halvt år. Den uterestauranten som er der nå, står visst i veien. Men de har bygd litt utenom godkjenningen, sier Hans O. Felix, avgått leder i LO-forbundet El & IT og representant for «Komiteen for det antifascistiske monumentet for Osvald-sabotørene og de falne ved NSB».

Kritikk

Mye av Osvald-gruppas krigsinnsats var mot jernbane og det var foran Østbanehallen de gjennomførte sabotasjeaksjon i protest mot innsettelsen av Quisling som ministerpresident i 1942.

Det har kommet en del kritikk mot monumentet. Christian Ringnes, som selv har plassert en stor tiger foran Østbanehallen, sa; «Den hører hjemme på 60-tallet i Sovjetunionen. Det er en superbrutalistisk og gammeldags skulptur». Også redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, har gått ut mot monumentet og kalt det «et 19 tonns monument i beste sovjetstil» og «rasering av et byrom».

Felix mener det er kommet relativt lite kritikk og at den er feilslått. Det er ikke Stanghelles jobb å si noe om det kunstneriske.

Etter boka

Om selve saksgangen mener Felix komiteen har gjort alt etter boka.

– Nå kommer jo monumentet og det er sikkert meninger om det og det er helt greit. Jeg synes Stanghelle bommer på argumentasjonen sin. Prosessen er gjennomført på en god måte. Det er en enstemmig jury og det har vært gjennom flere kommunale etater. Byantikvaren frarådet først dette, men har nå snudd seg rundt og hjulpet oss. Vi har fulgt boka fra til a til å – det tror jeg ikke Ringnes gjorde med tigeren sin for eksempel, så jeg har ren samvittighet. Så får folk mene hva dem vil om det kunstneriske, sier Felix.

Endelig

Så var det endelig klart for monumentet. 10.00 onsdag morgen ble det levert med transport og kranbil på Jernbanetorget. Replikaer av minnetavlene som har hengt inne i selve Østbanehallen er montert på sokkelen til det nye monumentet av kunstner Bjørn Melbye Gulliksen. Det har vært noen runder med Oslo kommune og Byantikvaren. Selve monumentet er nedskalert og avdukingen skjer 14.30 på Arbeidernes dag. Tre gjenlevende veteraner skal stå for den jobben.

Mer fra Dagsavisen