Nyheter

Åpen kunstdør - gratis for alle

Denne helgen kan du besøke kunstnerne der de jobber; i atelieret.

Bilde 1 av 2

Oslo Open er landets største kunstarrangement med fokus på samtidskunst. Hele 350 kunstnere åpner dørene sine og du kan besøke en rekke atelierfellesskap og se hvordan de jobber. Oslo Open er en selvstendig non-profit forening. Selve kunstfestivalen ble etablert av kunstnere på 90 tallet og den er fortsatt kunstnerstyrt. Hos Oslo Open er de stolte av årets utgave.

– Det er ganske mye på årets program. Vi har et satellittprogram vi har framhevet litt ekstra. Der er det ting som skjer som er litt utenom det vanlige. Det blir konserter, utstillinger og performance. Det er også et meget godt filmprogram kuratert av Janne Talstad på Olaf Ryes plass 2. Der får man se filmer av Anja Carr, Anders Eiebakke og Torill Goksøyr, sier prosjektleder Tanja Sæter til Dagsavisen.

Gratis

Hvor mange som besøker Oslo Open er noe usikkert da alt er gratis og det selges ikke billetter, men det anslås at omtrent 9.000 stikker innom festivalen i løpet av helgen. Men ikke bare de voksne får kunstopplevelser denne helgen. Barna har eget program med workshops, lek og moro.

– Barnas Oslo Open, BOO, er en egen barnefestival der kunstnere arrangerer workshops for barna. Du kan for eksempel gå på et robotkurs og lære karakterutvikling med Jennie Bringaker på Norsk Billedhoggerforening. Der skal barna bli til roboter med pappesker, forteller Sæter.

Populært

Blant de mest populære workshopene finner vi glassblåsing, mens det ventes storinnrykk på workshopen med keramikk og superhelter ved Ingrid Askeland. Glassblåsing og tekstiltrykk er også populære. Workshopene er for barn i alle aldrer, mens robotkurset er for barn fra 6 år. man trenger ikke påmelding.

– Mange av de forskjellige workshopene er i atelierfellesskap, så det er mye annet å se og oppleve i tillegg. Foreldre kan jo ta seg en kikk mens barna er på workshop, legger Sætre til.

Mye av det som skjer er sentrert rundt Carl Berners plass, Olaf Ryes plass og Tøyen hvor det ligger en rekke atelierer. Ideen bak Oslo Open ble introdusert av Gavin Jantjes i 1998.

I dag eksisterer det tilsvarende prosjekter i Bergen (B-Open), Trondheim (Trondheim-Open), Tromsø (Tromsø Open) og Stavanger (R-Open).

Mer fra Dagsavisen