Nyheter

Kristiania-fotografen

I år er det 150 år siden Norges største fotograf gjennom tidene, Anders Beer Wilse, ble født. Han er ikke minst anerkjent for sine unike Kristiania-bilder.

Bilde 1 av 12

Anders Beer Wilse ble født i Flekkefjord i 1865 og vokste opp i Kragerø. Etter endt ingeniørutdannelse emigrerte han til Amerika, hvor han etter hvert fikk jobb ved jernbaneanleggene på prærien. Det var her han lærte å bruke fotografiapparatet som seinere skulle bli hans levevei.

Folkelivs- og landskapsbilder ble hans spesialitet, men han tok også oppdrag for arkitekter, ingeniører og vitenskapsmenn, og deltok på flere vitenskapelige ekspedisjoner. I 1892 gifta han seg med en norsk kvinne og fikk tre barn. I 1900 flytta familien til Kristiania, og Wilse starta sin livsgjerning: Å dokumentere norsk kulturhistorie.

Fra 1900 til 1949 drassa han sitt tunge fotoutstyr landet rundt: kamera med stativ og svart klede samt store glassplater og fremkallingsutstyr. Han høsta stor anerkjennelse i både inn- og utland for sine skarpe bilder og gode motiver, og han fikk mange ærefulle oppdrag.

Bildene han tok i Kristiania regnes som unik historisk dokumentasjon. For ikke bare tok han bilder av personer, bebyggelse, arbeidsplasser og -prosesser som ikke finnes lenger, men han dokumenterte også historiske hendelser og foreviga mennesker i deres autentiske miljøer og livssituasjoner. Og motivene henta han fra alle samfunnslag.

Materialet er så enormt at det er vanskelig å velge ut noen få bilder å presentere. Heldigvis er mange av bildene gjort tilgjengelig for folk flest via Oslobilder, Digitalt Museum og Galleri NORs nettsider. Norsk Folkemuseum, Nasjonalbiblioteket, Oslo Museum, Norsk Teknisk Museum, Norsk Maritimt Museum og Preus Museum har dessuten gått sammen om å markere 150-årsjubileet med en rekke arrangementer og utstillinger. Kos dere!

Mer fra Dagsavisen