Nyheter

Elendig luft i Oslo

LUFT: I helgen jublet vi over vinterværet, i går gråt vi over regn og mildvær, og nå har vi også god grunn til å klage over Oslo-lufta.

Idag ble det sendt ut varsel om svært forurenset luft flere steder i Oslo. Noe som i stor grad plager de som har astma eller luftveissykdommer.
– Jeg synes det er uholdbart at folk skal bli nødt til å holde seg inne på grunn av forurensning. Idag var det fint og tilsynelatende klart vær, men svært forurenset luft flere steder. Særlig langs hovedveiene. Og mange av veiene går gjennom boligstrøk, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) til Dagsavisen.

Stevnet

Norge er stevnet for ESA (EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA) for brudd på luftkvalitetsdirektivet, og innen april må Oslo ha kommet med en tiltaksplan som skal bedre luftkvaliteten med 50–60 prosent innen 2020.
– Det vi kan gjøre er å bygge boliger langs kollektivknutepunkter og få fart på kollektivutbyggingen. Men det skjer ikke innen 2020. Det jobbes nå med forskjellige tiltakspakker, som differensierte avgifter for å kjøre inn i Oslo, lavustlippsoner, strengere tomgangskjøring, og stimulere til å bytte ut varebiler/lastebiler med mer miljøvennlig teknologi, som den nye Euroklasse 6, som er motorer med ny teknologi og lave utslipp. Høyere vrakpant være et alternativ her, sier Bøhler.

Hele året

I mange byer i Europa er det innført lavustlippsoner, hvor kjøretøyer med en viss type motor ikke får lov å kjøre. Norge henger langt etter.
Oftest er det om vinteren det er dager med mye forurensning i lufta

– Vi må se på året under ett. Det er også dager om sommeren hvor luftkvaliteten er dårlig, sier Bøhler.

– Oslo er altfor trege med å komme med tiltak. Vi har gjort noe, men ikke nok. Og vi må gjøre noe nå, sier han.