Nyheter

Vil ha bibliotek-omkamp

Frp åpner for å droppe det nye hovedbiblioteket og selge tomta fordi byrådet finner det vanskelig å kutte kostnadene.

– Vi regnet med at de skulle finne rundt 300 millioner kroner i besparelser. Den byrådssaken som foreligger er en vits, sier gruppeleder for Fremskrittspartiet i Oslo bystyre, Carl I. Hagen.

I disse dager behandler kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre saken som Byrået la fram før jul, der de utredet ulike kostnadsbesparende tiltak for det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, som har en prislapp på omkring 2,8 milliarder kroner.

Avtale med Frp

Utredningen ble til etter budsjettforhandlinger mellom byrådet og Frp. Frp var sterkt imot pengebruken på kulturbygg, og godtok budsjettet for 2014 med betingelsen at det skulle utredes hvorvidt man kunne utnytte biblioteket mer kommersielt, og høyne inntektene, eller om man kunne spare noe i byggeprosessen.

I byrådssaken som ble lagt fram før jul, konkluderte byrådet med at det er begrensede muligheter for å spare inn, eller høyne den kommersielle utnyttelsen av biblioteket. Det ligger allerede til grunn utleie av lokaler og restaurantdrift, og byrådet advarer mot at ytterligere endringer kan ramme bibliotekets kjerneoppgaver.

Skuffet

– Tanken var at man virkelig skulle gå gjennom alt sammen. Det er mye av det som er planlagt som ikke er nødvendig for å drive et bibliotek. Det som er planlagt minner mer om et litteraturhus eller et konferansesenter som kan konkurrere med Folkets Hus, sier Carl I. Hagen. Han mener det burde vært mulig for eksempel å vurdere utleie av kontorer, som ikke er i tilknytning til selve biblioteket. Frykten for at økt kommersiell utnyttelse vil ramme bibliotekets kjerneoppgaver, fnyser han av.

– Da spør jeg: Hva er egentlig kjerneoppgavene til bibliotek? Jo, låne ut bøker. Dette minner meg mer og mer om det som har skjedd med bensinstasjonene, som selger pølser og alt mulig, der man nærmest burde sette opp et skilt for å informere om at de også selger bensin.

Omkamp

Hagen venter spent på innstillingen fra kultur- og utdanningskomiteen, og Oslo Frp vil drøfte saken når den foreligger.

– Jeg mener vi alltid kan endre innholdet i et bygg som ennå ikke er bygget. Nå har de bare gravd et hull som det renner vann inn i. Det kan tenkes at også vi vil fremme et forslag om å droppe byggingen og selge tomta. Når Stian Berger Røsland sukker over at det er dårlig økonomi i kommunen humrer jeg i skjegget. Han har tross alt tre milliarder kroner å bruke på noe som har utspilt sin samfunnsrolle, sier Hagen.

Kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V), påpeker at byrådet allerede har kuttet 39 millioner kroner i kostnadene til prosjektet, og understreker at bygget skal bli et signalbygg.

– Derfor settes det større krav til at det skal bli et godt bygg, og dette har vært gjennomarbeidet gjennom flere år, sier han.

Mer fra Dagsavisen