Nyheter

Vil ta OL tilbake til røttene

Byrådsleder Stian 
Berger Røsland (37) er leder for Oslo 2022, som sendte den første OL-søknaden i går.

Nå er den første OL-søknaden sendt til IOC. Hva er magefølelsen nå?

- Dette er et skritt til i rekken av flere. Dette er ikke den store og endelige, men mer en prolog. Den detaljerte og mer bindende søknaden skal sendes i januar neste år. Flere nasjoner har sendt søknad nå, og erfaringsmessig er det noen som faller fra før den endelige sendes.

Ifølge meningsmålingene er det mye motstand blant Oslo-folk. Hvordan påvirker det søknaden?

- Det er mange som er bekymret. Over omfanget og kultur og ukultur i IOC. Dette er en bekymring vi også deler. Et av de viktigste argumentene er at vi kan ta vinter-OL tilbake til røttene, og at det handler mer om idrett og folkefest, samt gjenbruk og bærekraft.

Sotsji-OL kostet angivelig 350 milliarder kroner, og ble et vellykket arrangement. Hva skal til for at Oslo blir like vellykket, men til en brøkdel av prisen?

- Hovedforskjellen er at vi har lagt opp et konsept hvor vi bruker anlegg om igjen. I Sotsji ble alt bygd opp fra grunnen av. Vi blir vel den arrangøren som tar sikte på å gjenbruke flest anlegg i historien. Vi skal lage OL på en tiendedel av hva de gjorde i Sotsji.

Hva er veien videre?

- For det første å komme gjennom denne prologen. Dernest må vi bidra til at opinionen blir mer entusiastisk, og at storting og regjering støtter opp. Fram til den endelige avgjørelsen i Kuala Lumpur i 2015 må vi videreutvikle konseptet, som bygger på den garantien vi eventuelt får.

Hvilken bok har 
betydd mest for deg?

- Det er en serie som het «Verdens nyheter», som jeg fikk av min farmor og farfar da jeg var sju-åtte. Serien tok for seg verdenshistorien på en tabloid måte, og den vekket min interesse for historie. Jeg har bøkene ennå, og husker den første artikkelen handlet om at pil og bue var oppfunnet.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er å være sammen med barna mine og kona. Dra på hytta med familien, være sammen med dem på Barnas Holmenkolldag, og følge datteren min på svømmeundervisning. Slike dagligdagse ting gjør meg lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var min mors yngste bror, Helge. Han er en del yngre enn mor, og alt han gjorde og mente var spennende.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Må jeg si det? Jeg misliker at jeg ikke alltid møter andre mennesker med den tålmodighet de fortjener.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Er ikke så mye rom for det. Hvis vi har middagsselskap med gode venner, så er det å skeie ut. Og jeg lager gjerne maten, gjerne i «joint venture» med min kone.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Høyrefolk går ikke så mye i tog, men jeg har gått i tog for EU, og ville gjort det samme i dag.

Er det noe du angrer på?

- Jeg angrer på at jeg aldri studerte ordentlig i utlandet. Jeg hadde et lite opphold i Washington DC, og skulle gjerne ha gjort det mer.

Hvem ville du helst 
stått fast i heisen med?

- Akkurat nå samferdselsminister Kjetil Solvik Olsen, for å snakke om viktigheten med god infrastruktur i Oslo, noe han er positiv til.

tom.vestreng@dagsavisen.no