Nyheter

– Ikke et budsjett som hjelper Oslo

Byrådet i Oslo mener at hovedstaden blir glemt i årets statsbudsjett, og mener regjeringen har lagt fram et skremmende budsjett.

Det rødgrønne byrådet i Oslo er skuffet over forslaget til statsbudsjett for 2017 som finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringen la fram i går. Byrådet hadde håpet på mer drahjelp i store saker.

– Dette er ikke et budsjett som hjelper Oslo, sier byråd for finans, Robert Steen (Ap) til Dagsavisen.

– Umiddelbart, må jeg si at dette er et litt skremmende budsjett. Det virker litt taktisk, for å si det diplomatisk, legger han til.

Barnevern

– Jeg hadde trodd at regjeringen ville brukt anledningene til å gjøre noe med den brutale urettferdigheten ovenfor barnevernsbarn.

Oslo kommune får ikke kompensert for barnevern på samme måte som andre kommuner med tilsvarende ansvar.

– Oslo underfinansieres med 160 millioner kroner. Dette ble påpekt av oss i revidert budsjett, og jeg hadde virkelig håpet at de ville gjøre noe nå. De kommer med småbeløp, som 10 millioner til Grønland-Vaterland-satsingen, og 5,5 millioner kroner for å styrke boligbyggingen. Regjeringen får dette til å fremstå som store løft, sier Steen, men finansbyråden er ikke imponert.

Han reagerer også på kutt i støtten til opprusting av sykehjem i Oslo.

– Vi har regnet på effekten av dette, og de neste 10 årene kan vi miste opp til tre milliarder kroner, som burde vært brukt til eldreomsorg. Jeg håper de ikke kommer unna med dette, sier han.

– Glemmer Oslo

Også byrådsleder Raymond Johansen reagere på kuttet.

– Det er gjennom disse grepene regjeringen påfører Oslo og Kommune-Norge de store kostnadene. Regjeringen rammer de svakeste: barn, eldre og arbeidsledige. Når de samtidig gir en milliard i skattelette til de aller rikeste, så viser regjeringen hvem de virkelig prioriterer, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen i en e-post til Dagsavisen.

De siste par årene har det vært satt mye fokus på økende arbeidsledighet sørvest i landet, og da særlig i Rogaland.

Men Robert Steen mener Oslo er blitt glemt.

– Jeg setter stor pris på at regjeringen driver aktiv politikk for å bekjempe arbeidsledigheten. Men jeg registrerer jeg at de bruker dette i en del av landet, sier han.

Regjeringen sier i budsjettet at de vil gi målrettet støtte til hver arbeidsledige på 57.600 kroner til kommuner med mer enn 3.1 prosent arbeidsledige.

– Vi ønsker det samme til de bydelene i Oslo som har mer enn 3.1 prosent arbeidsledige. For Oslos del ville det gitt 91 millioner kroner. Samme støtten burde Moss ha fått, som mister 1.000 arbeidsplasser på grunn av nedleggelse av Rygge sivile lufthavn, sier han.

Grillfest

Oslo er en raskt voksende by, og hele 170.000 mennesker reiser inn til hovedstaden hver dag for å jobbe.

– Jeg hadde håpet at staten ville se at vi stiller byen til disposisjon. Dette bør kompenseres på en eller annen måte. Det vi har diskutert tidligere, er om ikke kommunene kunne fått lov til å beholde en del av den selskapsskatten som skapes av de selskapene som holder til i de kommunene som har arbeidsplasser. Dette blir som å ha grillfest i hagen hver dag, hvor alle legger igjen søpla, og ingen gjør opp for seg, sier Robert Steen.

– Pinlig på klima

Da Oslo la fram sitt budsjett, la de også fram et eget klimabudsjett. Et klimabudsjett som er blitt omtalt i store deler av verden.

– Politikk handler om å ta tøffe valg. Med dette statsbudsjettet viser regjeringen et pinlig lavt ambisjonsnivå for klima og miljø. Det gir ingen mulighet til å nå Norges forpliktelser i Parisavtalen og er ikke et budsjett for noe grønt skifte, sier byrådsleder Raymond Johansen som oppfordrer regjeringen å se til Oslos klimabudsjett og ambisjoner.

Trenger lærere

Heller ikke skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er fornøyd med budsjettet.

– Vi trenger flere lærere i skolen, ikke færre, sier byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Regjeringen foreslår i statsbudsjett for 2017 å avvikle hele satsingen på flere lærere i ungdomsskolen, som den rødgrønne regjeringen satt i gang. Det innebærer at 600 lærere står i fare for å miste jobben når skoleåret 2016–17 er over. Enkelte skoler mister opptil fem lærere.

– Lærerne ble ansatt på skoler med mange elever per lærer og svakere resultater enn landsgjennomsnittet. Når en slik målrettet lærersatsing forsvinner, så forsvinner også et sterkt lag rundt de elevene som trenger det mest, sier Tellevik Dahl.

Oslo og 97 andre kommuner har fått øremerkede midler til 600 flere lærere i ungdomsskolen. For Oslos del vil 58 lærere på 16 forskjellige ungdomsskoler forsvinne.

Penger til X-games

Oslo sa nei til å arrangere X-games neste år. I stedet bevilger regjeringen 10 millioner til å arrangere X-games på Kvitfjell.

– Jeg skjønner at X-games er god Norgesreklame, men regjeringen burde vært på banen i fjor. Staten bør ta en større del når Norge fremmes i et større internasjonalt bilde, som X-games er, sier Robert Steen.

Mer fra Dagsavisen