LEI SEG: Lena Andreassen synes det er leit at englene ble borte fra graven. Nå har hun erstattet dem med nye.

Engler forsvant fra sønnens grav: – Man forventer ikke at graven skal bli robbet

– Jeg synes det er vondt å tenke på at det har vært en eller flere personer på Henrik sin grav som ikke var der med kjærlighet, men for å stjele fra han, sier Lena Andreassen.

Søndag skulle Lena Andreassen besøke sønnens grav på Grorud kirkegård. 

Da oppdaget hun at tre av fire engler hun hadde pyntet graven med var borte. Den ene som lå igjen var dyttet ned i blomstene. 

– Det gjorde ordentlig vondt. Det er ingen verdi i disse sakene. Men englene var der for å våke over mitt barn. Og hadde en verdi for meg, min familie og hans tvillingsøster, sier hun.

Henrik skulle fylt 20 år i år. Men han gikk bort bare fem uker gammel. 

Flere deler samme opplevelse

Hun delte opplevelsen på Facebook, med tittelen «Kjære Gravtyv, hvordan kan du stjele fra et barns grav?». I skrivende stund har innlegget blitt delt over 2.000 ganger, og mange har kommentert. 

Flere skriver at de har opplevd det samme. At engler og andre pyntegjenstander forsvinner. 

– Jeg synes det er vondt å tenke på at det har vært en eller flere personer på Henrik sin grav som ikke var der med kjærlighet, men for å stjele fra han.

 Hun sier at hun er helt oppriktig, skikkelig lei seg, over det som skjedde, men prøver å legge det bak seg. Nå har hun kjøpt inn nye engler og pyntet opp igjen. 

– Man forventer ikke at graven skal bli robbet når man ikke er der. Jeg er i sjokk. Jeg pleier ikke være den som er langsint, men jeg er rasende nå.

Les også: Ville provosere og veltet over 100 gravstøtter ved Hetlandskirken

Mørketall

Konstituert direktør ved Gravferdsetaten i Oslo kommune, Stein Olav Hohle, forteller Dagsavisen at han fra tid til annen hører om at gjenstander og blomster forsvinner fra gravene. 

Men det er vanskelig å legge fram tall, siden han tror det er mange som ikke sier fra. 

– Om vi ser at noen tar i gjenstander, kan vi heller ikke gå bort å spørre «er dette ditt?». Ofte er det jo pårørende som holder på ved gravene. 

Han har imidlertid hørt om tilfeller der gjenstandene og blomstene har blitt funnet på andre graver. 

– Så nei, det er nok ikke mange tilfeller av tyverier i løpet av året. Men det hender. Og det er selvsagt ubehagelig for de som opplever det, sier han. 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tidligere denne måneden omtalte Stangeavisa at Bjarne Aasen (75) opplevde at blomstene var forsvunnet fra konas grav. Der kom det også fram i kommentarfeltet at Aasen ikke var alene om å oppleve lignende.