Byløvene

Brutalt godt

– Det er fett nok på Brutus.

Dagsavisen anmelder

5

Bar Brutus 

Eiriks gate 2, Oslo

Tlf.: 22 38 00 88

###

Mat: 5

Meny: 5

Miljø: 5

Service: 4

Prisnivå: 4

Et voksent stykke kjøtt på beinet, høyrygg av okse, ligger foran Byløvene, rett fra grillen. Det ser fantastisk innbydende ut, og det er stort nok til å dele på to, men den dissende østre flanken tyder på at det kanskje ikke er husets beste stykke de har gitt oss. Likevel, smaken er av sommer, av osende grillglede, gode marinader og mettende samtaler. Kombinasjonen småretter til å dele og grilltilbudet som definitivt også skal deles, er ikke å forakte på et sted som Bar Brutus.

Denne hipsterhulen i Eiriksgate på Tøyen har fått et utvidet klientell blant matglade Oslo-folk i løpet av de snart tre årene de har eksistert, og stedets driftere virker noe rundere i kantene selv om konseptet er det samme som i opprinnelsen. For Bar Brutus er et konsept av en restaurant, bygget på ideen om de gode og overraskende smakene i kombinasjon med det som er hele stedets eksistensgrunnlag, en vinbeholdning der alt er naturvin og tilhørende herligheter. Noen vil kanskje protestere på det siste, men det er gjerne dem som dumper innom Bar Brutus i den tro at den er en ordinær bydelskro på linje med Smalhans, som er en slektning av baren lenger vest i byen. Det er den ikke, selv om den til forveksling er lik, med hyggelige små uteplasser langs veggen ut mot gaten og et interiør som gjør at man umiddelbart senker skuldrene og lar øynene vandre rundt på vegger og tak. Bar Brutus er langt hyggeligere enn navnet tilsier, men så er det ikke utseendet som teller mest i denne sammenhengen.

Saken fortsetter under bildet. 

Bar Brutus.

Må ikke forveksles med en bydelskro. Foto: Mimsy Møller 

Les også: Hallen! Det er jo Oslos beste fiskerestaurant

Bar Brutus er som navnet tilsier ganske «brutal». Historiene er mange om folk som ikke har fått noe alkoholfritt, og om servitører som ler når det blir spurt etter øl. Men tro ikke alt du hører, for her får du det meste selv om du selvfølgelig går glipp av de virkelig gode opplevelsene om du skygger unna stedets anbefalinger av naturviner i kombinasjon med større eller mindre retter med vellaget, utpønsket og komfortabel met. Andevinger og kyllinglever med nyperose blir raskt plukket ut fra menyen av Byløvene, som velger å sette sammen et lite utvalg selv framfor å la kokken gi oss stedets 6-retters smaksmeny til 650 kroner. Da kan vi også teste utvalget fra grillen, og dagens er priset til 400 kroner. Og så må vi ha vin, selvsagt.

Til fuglen kommer servitøren med en innertier av en anbefaling, på en flaske som nesten ser hjemmetappet ut. Det er en anonym flaske småboblende tåkevin som melder så lite som mulig på etiketten – et lavthengende magebelte som kun avslører bokstavene «Lovejoy». Det er snakk om Chateau de Berys smaksmessig sett langt fra anonyme naturvin Lovejoy som har et opphav i Chablis-området, og som derfor er sparsommelig med opphavet. Vinen forteller på mer enn én måte om kompromissløsheten til Bar Brutus når det kommer til vinsortiment og ekspertise, men denne går både som aperitiff og som matfølge.

Fra menyen følger vi opp med «Flatkökur med rognkjeksrogn», en nydelig rett med den distinkte rognen rikelig dandert over det islandske rugbrødet, nærmest som en forvokst grov blinis. Det er godt, og vinen løfter både maten og stemningen. Til kjøttet kommer en rød naturvin fra Coturri, en av de ledende vinprodusentene på dette området i Sonoma, California. Den legger seg grov og rund i glasset, og matcher grillbehandlingen av kjøttet og de overrislede nøttene på en svært god måte. Kombinasjonene og sammensetningene er det ingenting å si på.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Litt komplisert å dele. Foto: Mimsy Møller 

Les også: Way Down South er laget for folk med kjærlighet til fritert kylling 

– Men de kunne godt vært litt mer spandable når det gjelder tallerkener og annet som gjør rettene lettere å dele, sier Byløven.

Bar Brutus kom til midt i en trend da alle retter skulle kunne deles. Siden har de fått en rekke etterfølgere, og Byløvene er sikkert ikke de eneste som ser på dette med blandet glede. Det gode er at en rett med deilig rogn skal kunne smakes av flere, men ikke alle kjenner hverandre så godt at man vil spise av samme tallerken sånn uten videre. Bar Brutus holder definitivt koken som vinsted og kjøkken, men servicen kan med fordel senke skuldrene litt under skjegghøyde og bidra til at det blir færre spørsmål fra undrende kunder og litt lettere å holde på stemningen rundt bordene.