Byløvene

Gatesmart inder

For en smak av moderne indisk «streetfood» er det all grunn til å lytte til Baljit.

Dagsavisen anmelder

5

Listen to Baljit

Frognerveien 1

Tlf. 998 62 000

Mat: 5

Meny: 5

Miljø: 4

Service: 4

Prisnivå: 5

Det mangler ikke på steder å få smak av det indiske kjøkkenet i Oslo. De siste årene har vi dessuten fått en oppblomstring av steder som, i tråd med tida vi lever i, serverer indisk «streetfood», eller gatemat om du vil. Steder som «Dit peppern gror» og «Holy Cow», steder med lave skuldre og småretter på menyen. Det er i dette landskapet «Listen to Baljit», ved Solli Plass, plasserer seg. På stedets meny finner du riktignok klassiske og mer kjente indiske retter, blant annet flere tandooriretter, men det «moderne indisk streetfood» de lokker med på «Listen to Baljit». Og det er denne delen av menyen byløvene bestemmer seg for å gå løs på når vi snubler inn i det hyggelige lokalet en kald vinterkveld i februar.

Vi bestemmer oss for å teste ut fire av rettene fra utvalget av indiske gateretter, etter råd fra vår vennlige servitør som mener dette skal være nok til å mette to sultne sjeler. Hun får også plukke ut rettene for oss, vi oppfordres tross alt til å lytte til Baljit. Men det er ett unntak: Vi lar ikke muligheten gå fra oss til å få en smak av stedets «pani puri», en klassisk gaterett byløvene har lagt sin elsk på tidligere. Vi er ikke de eneste, dette er en populær indisk rett av små, hule friterte brød fylt med gode smaker.

Les også: Her spiste vi best i 2018 (DA+)

Denne velkjente gateretten er også det første som kommer til bordet, sammen med en stor flaske med lys lager fra India. De små munnfullene er fylt med blant annet granateple og koriander, og kommer med en miks av sterkt pepret vann. Som en innledning til resten av måltidet er dette ypperlig, vi snakker her små, sprø og overraskende friske munnfuller, en åpenbaring for sultne byløver. Det er friskt. Det er sprøtt. Det er deilig. Og det lover utvilsomt bra for resten av måltidet.

De neste rettene, som altså er valgt ut på anbefaling fra servitøren, er av det mektigere slaget. Først ute er «samosa chaat», fylte samosa servert med en god yoghurtdressing. Det er en i utgangspunktet ganske tung rett, som likevel føles frisk og lett, med god hjelp fra dressingen og granatepler som tilfører en fin friskhet. Det er fint balansert og får en sulten byløve til å slippe ut et sukk av vellyst.

Snart har vi også de siste to rettene på bordet. En «masala dosa» og en «kolkata kathi wrap». Det siste er «wrap» av paratha, et mykt indisk flatbrød, fylt med krydder og grillet kylling. I likhet med de andre rettene er dette velkjent indisk gatemat. På menyen beskrives den som «sterk», det er nok å ta i, fyllet er litt anonymt, vi kunne med fordel tålt litt mer «sting» i denne, men alt i alt er dette en vellykket rett. Det samme kan sies om stedets «Masala Dosa», en sprø pannekake av ris, fylt med en blanding av linser og poteter. Den serveres med en «sambar», en klassisk linserett, og chutney.

Les også: Kamai er friskmeldt og vi er atter forelsket

Byløvene gir opp tanken på å avslutte med dessert, selv om det er flere ting på menyen som frister, velkjente godsaker som «gulab jamun» og «rabri kulfi». Fire retter fra «streetfood»-menyen er utvilsomt nok til å mette to personer.

Det er altså velkjent indisk gatemat vi får servert hos «Listen to Baljit», men det serveres på moderne vis, i et hyggelig og moderne lokale. Det har åpenbart også rukket å bli populært, når byløvene kommer hit en tidlig kveld midt i uka er det i utgangspunktet fullt, men vi får plass ved et bord vi kan sitte ved en drøy time, før gjestene det er reservert for kommer inn dørene.

Prisene for hver gaterett ligger i overkant av hundre kroner. For fire retter og to store flasker øl, betalte byløvene i overkant av sju hundre kroner.