Byløvene

Byløvenes beste spiseopplevelser

Hver uke tester Byløvene restauranter i Oslo. Hvem troner øverst i hovedstaden? Her er våre beste funn i 2018.

Dagsavisen anmelder

Katla: 6

Bak Katla står gjengen bak det lett sagnomsuste og nå nedlagte Pjoltergeist, med islandske Alti Már Yngason som kjøkkensjef. Siden Pjoltergeist stengte dørene har rebellen flyttet ut av kjellerlokalet og inn i et luftig lokale ved Tullinløkka. Rebellen har heldigvis ikke blitt helt striglet. Det er passe upretensiøst og rocka, med en solid dose selvtillit. Når håndverket dessuten er ypperlig blir resultatet en fest. Lokalet delt i en baravdeling og en restaurantdel.

Restaurant Rest: 6

Er nykommeren Rest rett og slett Oslos beste restaurant? Maten er like god som tanken når de løfter matavfall til himmels. Alle snakker om hva de spiser, men Rest er eventyret om alt vi ikke spiser. Rest er i det hele tatt et eventyr Astrid Lindgren kunne skapt, og Jimmy Øien må ha et Løvehjerte for å følge ambisjonene om det han kaller «fine dining» på «food waste» på så kompromissløst og nydelig vis. Akkurat nå er han best, uansett klasse, pris og råvarer.

Einer: 6

Smålåtne hedmarkinger med føttene godt planta og røttene i skogen, og ekstroverte svensker med vinkompetanse og talegaver, danner grunnmuren i Einer. Stedet imponerer med råvarer og avbalansert sjarm. Og verdens beste brød. «Vi ønsker at gjestene skal kunne si at «dette er noe av det beste jeg har fått på veldig lenge», sa kjøkkensjefen til Dagens Næringsliv om sitt mål med Einer. Han fikk sitt ønske oppfylt med oss. I sin første uke.

Saken fortsetter under bildet

Einer imponerer med råvarer og avbalansert sjarm.

Restaurant Einer. Alle foto: Mimsy Møller

Galt: 5

Björn Svensson har tatt byens restaurantgjester med storm de siste årene. Ikke bare gjestene har latt seg begeistre, det har også de utsendte fra Michelinguiden. Først Oscarsgate. Så Fauna. Så Galt. Svenssons nye stjernerestaurant serverer et av byens beste måltid. Nordisk matkunst på toppnivå. Utmerket håndverk, med gode råvarer. Uansett stjerne eller ikke stjerne, byløvene vandrer lykkelige ut i vinterkulda etter fem rette på Galt.

Mangelsgården: 5

Mangelsgården trenger ikke å dra på langfart for å sanke råvarer til sitt «nordisk mat»-kjøkken, og det hadde heller ikke helt passet inn i bygningen som har fått navn etter general Johan Mangelsen som kjøpte gården på 1700-tallet. Rettene kan deles eller man kan spise det hele alene om man virkelig faller for dem. Menyen for øvrig er rikholdig og variert og minner om en blanding av husmannskost og selskapsmat. Her kan alle finne noe de liker.

Saken fortsetter under bildet

###

Mangelsgården

Les også: Mangelsgården: Et løft for hele byen

Nemesis: 5

Nemesis er et av sju serveringssteder som dukket fram da støvet like før jul i fjor la seg fra det som i lang tid har vært en byggeplass i det ene hjørnet av Youngstorget. Kjøkkensjef Jan-Erik Hauge og det unge teamet leverer på et høyt nivå. Stedet er moderne og hyggelig. Maten er strålende, kunnskapsnivået høyt og servicen upåklagelig. Høydepunkt: Pannestekte gyoza, fylt med kongekrabbe, servert med en kremet krabbesaus med urteolje.

Hot Shop: 5

En pornosjappe gikk ut, og et ypperlig spisested har kommet inn på hjørnet av Dælenenggata og Københavngata. Det er på alle måter et godt skifte. Hot Shop er åpnet av to samboere med bakgrunn fra kjente restauranter som Fauna og Smalhans. Det er bare å håpe at de lykkes. Med en av byens beste kokker på kjøkkenet er dette blitt et godt spisested, måltidet er et av de bedre byløvene har fått dette året, servert med en upåklagelig service.

Ben Reddik: 5

Ben Reddik er åpnet av den samme gjengen som står bak Taco Republica. Den gang brakte de et lite stykke Mexico til Torgata. Det nye tilskuddet deres til byens restaurantjungel er intet mindre enn en vaskeekte meze-restaurant. Stjernen i menyen er 14 ulike meze, småretter fra Midtøsten, skapt for å deles. De har brakt et lite stykke Midtøsten til Grünerløkka. Og godt er det.

Vippa: 5

I sitt andre år er dette havneskuret Vippa, som offisielt går under navnet nummer 40, blitt et treffpunkt for langt flere enn forvillede hipstere som begynte å bable om Køben og San Francisco bare de hørte ordet «foodtruck». Nå er publikum blandet, og stedet har funnet en egen atmosfære av profesjonell ro som gjør det langt triveligere enn det var i den litt krampaktige oppstarten i fjor. De beste har fått fornyet tillit, og nykommerne hever standarden betraktelig.

Saken fortsetter under bildet

Vippa har funnet en egen atmosfære av profesjonell ro som gjør det langt triveligere enn det var i den litt krampaktige oppstarten.

Vippa

Girotondo: 5

Det er gode tider for pizzaelskere i hovedstaden. De siste årene har sted etter sted meldt seg på i kampen om en plass i byens pizzatoppsjikt. Et av de dem er Girotondo, i nyoppussede Youngskvartalet. Ting kan gå raskere hos Girotondo, men et solid pizzahåndverk gjør uansett at stedet har tatt plass blant byens beste pizzarestauranter.

Les også: Vippa vipper oppover

Les også: Einer: Knall i Kvadraturen

Les også: Hot Shop: Matporno på Oslo øst

Les også: Nemesis: Helt kongekrabbe

Les også: Ben Reddik: Fy fasan for en meze

Les også: Rest: Matavfall mot stjernene

Les også: Girotondo: Pizzakunst i sentrum