Oslo

Rådhus-drapet i Oslo for retten: Tiltalt nektet straffskyld

Den 42 år gamle mannen som drepte en 39-årig mann i Oslo sentrum i fjor sommer, nektet straffskyld og påberopte seg nødverge da saken startet tirsdag.

Drapet i Tordenskiolds gate 19. juli fjor skjedde etter at tiltalte hadde følt seg som offerets slave de siste fem-seks årene, sa statsadvokat Cecilie Schløsser Møller ifølge Dagbladet da rettssaken begynte i Oslo tingrett.

Offeret satt på passasjersiden i en personbil da han ble truffet av tre skudd. Kort etter ringte 42-åringen til politiet og sa at han hadde handlet i selvforsvar. Da rettssaken startet gjentok han at han ikke erkjente straffskyld.

– Nei, det gjør jeg ikke, svarte mannen etter at aktor hadde lest opp tiltalen og den tiltalte ble spurt om han erkjente straffskyld.

– Jeg så ingen annen løsning på hvordan jeg skulle komme meg ut av situasjonen, sa tiltalte ifølge Avisa Oslo.

Aktor sa til retten at mannen, ifølge vitner, hadde følt seg truet og vært utsatt for vold og trusler fra offeret fordi han skyldte ham penger.

Forsvareren hevder 42-åringen ikke kunne handlet annerledes, og drepte i en preventiv nødvergesituasjon. Statsadvokaten sier at spørsmålet om den tiltalte kunne valgt noe annet enn å drepe 39-åringen, er et sentralt spørsmål for retten.

– Spørsmålet er om drapet likevel var lovlig på grunn av nødverge, og om tiltalte var under angrep eller i ferd med å bli angrepet da han avfyrte skuddene, sa Schløsser Møller.

Den tiltalte og offeret hadde vært venner helt siden barndommen. De ble i 2018 dømt til fengsel i samme sak, som gjaldt en rekke grove tyverier.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen