Nyheter

Sommerens vakreste summetone

I Norge finnes det 35 forskjellige humlearter. Vi var med på jakt etter noen av dem i Botanisk hage.

Bilde 1 av 4

Utstyrt med hov og et glass med forstørrelsesglass i toppen, skal humler fanges og arten bestemmes.

Det første er vanskeligere enn det andre.

– Der har jeg en, utbryter Trond Thue til kameraten Nils Kristian Olsbu.

LES OGSÅ: Humler og bier står for 75 prosent av verdens matpollineringen

Lys jordhumle

Som etter en kjapp titt i nettet, må konstatere at denne gangen ble fangsten en flue og ikke en humle.

Men øvelse gjør mester, og etter et par forsøk er humlen – som etter et kjapp titt på det vedlagte humlearket – bestemmes til arten lys jordhumle som kjennetegnes med gule felter på kroppen og en hvit hale.

– Dette er en hann-humle, slår biologistudent Ingvild Fonn Asmervik fast.

– Du ser det på den gule behåringen på nesen, sier hun før humlen slippes ut og kan forsette sin viktige oppgave med å samle pollen og nektar.

LES OGSÅ: Humlas gode hjelper

Humlevandring

I urtehagen har et titalls humleinteresserte mennesker samlet seg i urtehagen til Botanisk hage, for å få et innblikk i humlenes liv og leven gjennom de ukentlige humlevandringene.

– En humlevandring er en vandring hvor vi lærer litt om humlen, om biologi, de trusler humlen står ovenfor og hvordan vi kan bevare humlene. Så går vi ut og ser hvilke blomster humlen er på, før vi fanger dem og bestemmer arten, sier leder i «La humla suse», Toril Mentzoni til Dagsavisen.

– Dette er for at vi mennesker skal skjønne hvor utfordrende det er for humlene og hva vi kan gjøre for å hjelpe dem, sier hun.

I Botanisk hage kan vi finne opptil 10 forskjellige humlearter.

– Humlende er truet på den måten at de har veldig lite mat. Når det blir gjengroing i skogen og landbruket bare driver med korn, blir det ikke mat igjen. Derfor er det vi mennesker som kan hjelpe dem, sier Toril Mentzoni.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Musebol

Humlens livssyklus er bare på et drøyt år, og det er bare dronningen som overlever. Når hun våkner på våren er hun drektig, og må da ut og finne seg et sted å bo.

– Det beste stedet er et musebol, sier humlelederen.

– Hva sier så musa til at humla overtar hjemmet deres på den måten?

– Humla klarer godt å få musa ut av bolet. Har hun bestemt seg, så jager hun musa ut. Dessuten utskiller hun et stoff som skremmer musa, sier hun.

Samboerparet Sonja Kistenich (27) og Hrafn Mar Sveinsson (29) er med på sin første humlevandring, og synes det er spennende å lære mer om det lodne pelsinsektet.

– Det er fascinerende med symbiosen mellom planter og insekter. Vi har selv en liten balkonghage hvor vi dyrker forskjellige ting. Vi gleder oss å få bier og humler opp dit, sier Hrafn Mar Sveinsson.

– Vi har plantet blomster som vi vet humlene liker. Vi håper også vi kan få noen tips her, sier Sonja Kistenich til Dagsavisen.

– Dessuten blir det spennende å se hva slags art det er når vi få en liten krabat på terrassen, sier Sveinsson, som svinger hoven og fanger en ny humle.

Mer fra Dagsavisen