Nyheter

Lang vei for klager

De siste tre årene har Oslo kommune hatt en prøveordning hvor bydeler tar seg av klager i byggesaker. Nå kan klagebehandlingen være på vei tilbake til bystyret.

Vestre Aker, Grünerløkka og Bjerke var del i prøveordningen som er en midlertidig forlengelse av en ordning som har vært til og fra i ti år. Den innebærer at eventuelle klager i byggesaker er blitt behandlet av bydelene selv og ikke bystyret.

Nå står den for fall, og det kan se ut til at klagesaker igjen skal opp i bystyret. Et av argumentene for dette er behandlingstida.

Leder i byutviklingskomiteen i Oslo bystyre Øystein G. Sjøtveit (Frp) vil ikke si så mye da det er en pågående prosess, og han vil la partene få jobbe i fred fram til saken drøftes i byutviklingskomiteen 17. mars, men sier det er tenkelig at prøveordningen står for fall.

– Vi får se etter disse møtene, sier Sjøtveit og sikter til arbeidsgruppa initiert av De Grønnes leder i Oslo, Harald A. Nissen.

– Jeg ser samtidig hvor viktig dette er for bydelene og byen, sier Sjøtveit.

Tid

Frp legger vekt på behandlingstida i byggesaker, mens De Grønne har et litt annet syn på saken og mener det er nødvendig å se på om det faktisk er i bydelene tida brukes opp eller om det er andre steder i prosessen som skaper kork i systemet.

– Som leder for arbeidsgruppa skal jeg ikke konkludere. Vi er ute etter å belyse saken skikkelig. Det er flere ting som er viktige her. Delegering av politisk makt, for eksempel. Men det er også et rettssikkerhetsprinsipp som bør belyses. Dette er ikke saken å slå politisk mynt på. Det er et ganske komplekst lovverk som brukes i disse sakene, sier Nissen.

I Kontaktutvalget for velforeninger (KUF) i Oslo er de ikke positive til avvikling av prøveordningen. Leder Eivind Bødtker er samtidig kritisk til den nye løsningen byrådet legger opp til. Ifølge ham vil da prosessen være slik at om en nabo klager, vil saken gå til byutviklingskomiteen som i sin tur sender den til byrådet. De vil så sende saken til plan- og bygningsetaten som da i praksis vil vurdere en klage på seg selv.

– Vi mener bydelene burde ha denne muligheten til å vurdere slike klagesaker. Lokalkunnskap er viktig når man skal vurdere klager og dispensasjon fra regler og planer, sier Eivind Bødtker.

Møter

Arbeidsgruppa De Grønnes leder, Harald A. Nissen, har hatt flere møter. Der deltok bydelsutvalgene i Vestre Aker, Grünerløkka og Nordstrand, Kontaktutvalget for velforeningen, byråden, byplandirektør Ellen de Vibe, og kommuneadvokaten.

– Det er behov for likebehandling enten du bor på Oppsal eller Frogner, sier Nissen som frykter hastebehandlinger i bystyret.

Saken skal etter planen behandles i Oslo bystyre 25. mars.

Mer fra Dagsavisen